BiH

Tači: “Evropa je pogriješila, prošlo je vrijeme ratova”

Predsjednik Kosova Hašim Tači izjavio je obraćajući se ambasadorima zemalja Evropske unije, SAD-u i šefovima misija KFOR-a, OSCE-a i EULEX-a da je sada vrijeme za “veliki historijski sporazum Kosova i Srbije”, saopštio je njegov kabinet.

Hashim Thaci - politico.eu

“Ne možemo se vraćati nazad jer je historija odnosa Kosova i Srbije tragična priča. Ne možemo da stojimo u mjestu ili u pat poziciji, a nemamo ni šta da čekamo, jer zaostajanje i čekanje u rješavanju odnosa Kosova i Srbije je upravo poziv na tenzije, destabilizaciju, velike probleme, ne samo među nama, nego u čitavom regionu”, rekao je Tači.

Prema njegovim riječima, ni Kosovo ni Srbija nemaju vremena za gubljenje, a u narednim mjesecima treba da postignu sporazum o potpunoj normalizaciji odnosa.

“Kosovo je umorno od zaostajanja u procesu unutrašnje i međunarodne konsolidacije. Što zbog toga što se Srbija miješa u poslove Kosova, što zbog toga što EU nije uspjela da stvori konsenzus da prizna Kosovo, ili zato što je mnogo njih mislilo da će se stvari vremenom same od sebe na Kosovu i oko Kosova riješiti. Proizišlo je da je takvo mišljenje u potpunosti pogrešno”, kazao je Tači.

On je naveo da Kosovo teži stalnom sporazumu sa Srbijom, odnosno da smatra da to ne treba da bude “još jedan prolazni sporazum, koji će samo prolongirati probleme na nekoliko godina”.

“Za nas potpuna normalizacija odnosa Kosova i Srbije predstavlja formalno, recipročno međusobno priznavanje Kosova i Srbije. Treće, mi težimo, s pravom, da nam se putem ovog sporazuma, putem formalnog međusobnog priznanja Kosova i Srbije otvori mogućnost da postanemo država članica OUN-a, OSCE-a i NATO-a, i da nam se zaista pruži perspektiva za učlanjenje u EU”, kazao je Tači.

Uz međusobno priznanje može i korekcija granica

Tači je naveo kako recipročno priznanje dvije države može biti praćeno i ugovorenim procesom o korekciji granice između Kosova i Srbije.

“Opet, treba da budem veoma jasan: Ovaj proces će označiti kraj sukoba Kosova i Srbije koji traje duže od jednog vijeka, a ne početak novog sukoba. Vrijeme ratova i sukoba između Kosova i Srbije, po mom uvjerenju, prošlo je. Kraj ove ere može biti konstatovan samo kada postignemo veliki politički sporazum sa Beogradom”, kazao je Tači.

On je kazao i da će sporazum Beograda i Prištine doprinijeti miru i stabilnosti ovog djela Balkana.

“Mi imamo odlične susjedske odnose sa Makedonijom, Crnom Gorom i Albanijom. Tako će biti zauvijek među nama. I naravno da težimo da imamo veoma dobre odnose i sa Srbijom, u bliskoj budućnosti”, kazao je Tači.

Po Tačijevim riječima, ukoliko se postigne sporazum o potpunoj normalizaciji odnosa, to neće imati nikakve posljedice na multietnički karakter kosovskog društva i na skup prava manjinskih zajednica na Kosovu, koja su zajemčena Ustavom i zakonima.

“Kao predsjednik Kosova sam siguran, kao i sve kosovske institucije, da jesmo i da ćemo ostati garant očuvanja srpskog vjerskog i kulturnog naslijeđa na Kosovu, a posebno onog koje je povezano sa pozicijom Srpske pravoslavne crkve”, kazao je Tači.

On je rekao da će, kao i u prošlosti, nastupati u potpunoj koordinaciji sa međunarodnim partnerima Kosova.

“Znam da će biti veoma teško da se sporazum postigne. Ima njegovih oštrih protivnika i ovdje na Kosovu, ali i u Srbiji. Znam da čitav ovaj proces u sebi nosi nepoznanice i brojne rizike. Ali, nema većeg rizika za nas kao Kosovo nego da nastavimo da budemo u ovoj pat poziciji kao država i kao društvo”, kazao je Tači, javlja “Beta”.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh