BiH

Vijeće ministara BiH: Odobreno 460.000 KM za tri policijske agencije u BiH

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine na današnjoj vanrednoj, telefonskoj sjednici donijelo je pojedinačne odluke o odobravanju oko 460.000 KM iz tekuće budžetske rezerve Graničnoj policiji BiH, Direkciji za koordinaciju policijskih tijela BiH i Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA), javlja Anadolu Agency (AA).

Sjednica Vijeća ministara BiH - Vijeceministara.gov.ba

Sredstva će se koristiti za izmirenje putnih te troškova smještaja i ishrane policajaca dodatno uključenih u pojačani nadzor državne granice radi suzbijanja ilegalnih migracija.

Ministarstvo sigurnosti i Ministarstvo finansija i trezora BiH provest će ove tri odluke.

Vijeće ministara BiH utvrdilo je prijedlog sporazuma o grant sredstvima za razvojne ciljeve između Sjedinjenih Američkih Država putem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) i Bosne i Hercegovine putem Agencije za javne nabavke Bosne i Hercegovine za razvojni cilj borba protiv korupcije.

Riječ je o grantu vrijednom osam miliona američkih dolara, koji će USAID usmjeriti za unapređivanje kapaciteta Agencije za javne nabavke Bosne i Hercegovine radi provođenja transparentnijih procedura javnih nabavki. Sredstva će biti usmjerena i na jačanje ključnih procesa za sprečavanje korupcije u institucijama te na povećanje nadzora i provođenje antikorupcijskih aktivnosti u BiH.

Prijedlog sporazuma bit će dostavljen Predsjedništvu BiH.

Nastaviti jačanje kontrole granice i ubrzati smještaj migranata

Bosna i Hercegovina će nastaviti jačanje kontrole granice, u cilju smanjenja ilegalnih migranata koji ulaze u zemlju, zaključeno je na današnjem sastanku u Sarajevu Operativnog štaba za pitanje migracija u Bosni i Hercegovini, prenosi Anadolu Agency (AA).

Pritisak migranata na istočnu granicu BiH raste, ali je istaknuto da pojačanja Graničnoj policiji BiH, koju pružaju Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA), Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH i policija Republike Srpske daje rezultate što je vidljivo i po znatno većem broju odvraćenih migranata pri pokušaju ilegalnog ulaska u BiH.

Korištenje kapaciteta ovih agencija bit će nastavljeno i ubuduće te je predsjedavajući Štaba Dragan Mektić, istakao da je iz budžetske rezerve za plaćanje troškova smještaja i ishrane policijskih službenika izdvojeno oko 460.000 KM.

Operativni štab je prihvatio i ponudu Federalne uprave policije da budu ispomoć Graničnoj policiji BiH, čiji pripadnici će u narednom periodu također biti raspoređeni na najugroženije dijelove granice BiH.

Nakon određivanja lokacija prihvatnih centara za migrante, koji su usaglašeni sa predstavnicima lokalnih zajednica, iduće sedmice će početi radovi i rekontrukciji objekata u Bihaću i Ušivku kod Sarajeva, dok se istovremeno vrši adaptacija objekta hotela Sedra u Cazinu. U ovom objektu već se nalazi 150 migranata, uglavnom porodice sa djecom, a iduće sedmice bit će smješteno još 50 osoba.

Štab je prihvatio da privremeni prihvatni centar bude u objektu “Agrokomerca” u Velikoj Kladuši, a ministar Mektić je najavio da će uskoro posjetiti ovu općinu, tokom koje će sa predstavnicima ove lokalne zajednice razgovarati o preostalim tehničkim detaljima.

Danas je razgovarano i o jačanju kapaciteta Službe za poslove sa strancima BiH, a dogovoreno je i da zbog povećanog priliva migranata na području koje pokriva Terenski centar Bijeljina, SPS organizuje rad i tokom vikenda.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh