BiH

Migranti žude za pitkom vodom: Odlaze u Krajinu, u namjeri da idu preko granice

Migranti svakodnevno napuštaju izbjeglički centar u Salakovcu i odlaze u Bihać, odakle što prije žele do zemalja Evropske unije.

Migranti - Haber.ba

Advertisements

Nekoliko njih i jučer se zaputilo ka Bosanskoj Krajini, dok ih Centra tvrde da ih ne mogu spriječiti da odlaze. Pravila su takva da, ukoliko najave, imaju pravo odsustva dva dana, ali ukoliko se ne vrate, gube pravo na smještaj. U Salakovcu ih je ostalo oko 150. Danima, najveći problem je nedostatak pitke vode, pa se u Crvenom križu snalaze kako znaju i umiju. Stigla je jedna cisterna, koja bi trebala podmiriti potrebe migranata, koji zbog vrućina vrijeme uglavnom provode u prostorijama centra, a česti su gosti i u obližnjim trgovinama i kafićima.

Mještani nerado pričaju o iskustvima koje imaju s njima. Upravnik centra u Salakovcu kaže da je situacija pod kontrolom i da nema problema. Desile su se tek dvije tuče, ali to je skoro pa normalno na toliki broj ljudi i na neizvjesnost koja se nadvila iznad njih.

Oni koji su ostali u Centru, kažu da ne mogu se požaliti na uvjete. Imaju tri obroka dnevno, higijenske pakete i sve što je neophodno. Ipak, kažu da ne žele da ostaju.

Želim ići u Njemačku. Moja cijela porodica je u Njemačkoj, a ja sam ovdje sam, kazao je jedan od njih. U Crvenom križu čekaju obećana sredstva, međutim još nisu dobili novac koji bi im dobro došao.

Tvrde da u naredni nekoliko mjeseci neće imati problema, makar s nabavkom hrane za sve koji borave u Centru. Vijeće ministara BiH bi se na  sjednici ponovo trebao baviti stanjem u oblasti migracija, a sve u vezi sa pojačanim prilivom migranata u BiH. Do sada nije bilo konkretnijih zaključaka, koji bi riješili situaciju na nekoliko lokacija, pogotovo u Unsko – sanskom kantonu, gdje je stanje svakim danom sve teže.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh