BiH

Bevanda pisao Plenkoviću: “Zvizdićevo pismo o Pelješkom mostu nije službeni stav Vijeća ministara”

Nakon što je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić uputio pismo Andreju Plenkoviću u kojem je tražio da u duhu dobrosusjedskih odnosa obustavi izgradnju Pelješkog mosta, hrvatskom premijeru pismom se obratio i ministar finansija i trezora BiH i Zvizdićev zamjenik Vjekoslav Bevanda koji je naveo da stavovi iskazani u pismu ne predstavljaju službene stavove Vijeća ministara BiH, nego su isključivo lični stavovi Zvizdića i SDA.

Vjekoslav Bevanda - Nezavisne.com

Bitno je istaknuti da je Vijeće ministara BiH na 108.sjednici održanoj 19. jula 2017. godine jednoglasno usvojilo izvještaj ministra prometa i komunikacija BiH, gdje stoji da nema formalnih prepreka za izgradnju Pelješkog mosta i da to ne treba povezivati s konvencijom o pravu mora. Naglasio bih također da Zvizdić prilikom slanja pisma nije izvršio niti konsultacije sa članovima kolegija Vijeća ministara BiH radi usaglašavanja stavova koje iznosi, niti je navedeno pismo ponudio na izjašnjavanje Vijeću ministara BiH. Navedeno pismo upućeno je jednostrano od jednog člana Vijeća ministara BiH te ni na koji način ne predstavlja službeni stav Vijeća ministara BiH. Također, navodi Zvizdića o ‘posljednjim zvaničnim stavovima nadležnih organa BiH’ predstavljaju jednostrane poteze isključivo jedne političke stranke i to Stranke demokratske akcije (SDA)“, naveo je Bevanda, prenosi “Klix“.

Naglasio je da su pisma Adila Osmanovića od 28. avgusta 2017.godine, Denisa Zvizdića od 6. septembra 2017. godine te Šefika Džaferovića i Safeta Softića od 6. septembra iste godine, njihovi lični stavovi za koje nisu dobili saglasnosti kako Vijeća ministara Bosne i Hercegovine tako ni Zastupničkog doma niti Doma naroda Bosne i Hercegovine.

Ističem da je 7. jula 2017. godine održana zajednička sjednica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Hrvatske. Pelješki most bio je jedna od tema o kojoj se raspravljalo. Zvizdić nikad nije dao na usvajanje Vijeću ministara Bosne i Hercegovine usaglašene zaključke po tačkama ove sjednice o kojima su se svi izjasnili. Smatram da je moja dužnost kao zamjenika predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, ukazati na eventualne štetne posljedice koje mogu nastupiti po Bosnu i Hercegovinu, s obzirom da je pismo u jednom dijelu bosanskohercegovačkih medija predstavljeno kao službeni stav Bosne i Hercegovine“, napisao je Bevanda.

Izrazio je nadu da navedeno pismo, koje izražava ‘stav isključivo pojedinca i jedne političke stranke‘, neće narušiti dobrosusjedske odnose između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske te da ovakvi pojedinačni stavovi neće dodatno negativno uticati na kredibilitet Bosne i Hercegovine i njen put ka članstvu u Evropskoj uniji.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh