BiH

Zločin i kazna: Ni 26 godina kasnije nema optužnice za Uborak i Sutinu

Punih 26 godina proteklo je od strašnog zločina nad civilima Mostara bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, koji su na lokalitetima Uborak i Sutina počinili pripadnici srpskih paravojnih snaga potpomognutih pripadnicima tadašnje JNA.

Obilježavanje godišnjice stradanja na Uborku - PR/Haber.ba

Advertisements

Ubijeno je ukupno 114 civila, a dvojica su preživjeli strijeljanje i danas žive u Mostaru.

Nažalost za ubistva ljudi čija su tijela pronađena u prvoj otkrivenoj masovnoj grobnici u BiH, do danas niko nije odgovarao. Iako se vjerovalo da bi s obzirom na težinu zločina za isti nalogodavci i izvršioci trebali odgovarati pred Tribunalom u Haagu, međutim slučaj je predat domaćem tužilaštvu, koje do danas nije bilo u stanju ni podići optužnicu.

Razočarani članovi porodica ubijenih svake godine na današnji dan iskazuju nezadovoljstvo, međutim niko ne poduzima apsolutno ništa. Pouzdano se zna i da su neki od nalogodavaca i izvršilaca u mešuvremenu umrli, a poznate su i adrese osoba na koje se sumnja da su ubijale na Uborku i Sutini. Još jedan od problema je i umiranje svjedoka, čiji bi iskazi pred sudovima bili dragocijeni.

Ubijeni Bošnjaci i Hrvati prethodno su zarobljavani u njihovim kućama i stanovima i atomskim skloništima, nakon čega su odvedeni na nekoliko lokacija na kojim su mučeni. Jedno od tih mjesta je svlačionica na igralištu Lokomotive u Vrapčićima, iz koje su žrtve odvođene na lokalitet Uborka i ubijane.

Na Uborak i Sutinu nedavno su upozoravali iz JOB-a HNK-a, prilikom protesta nakon hapšenja generala Atifa Dudakovića.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh