BiH

Vrećo: “Da sam došao do osnova sumnje istraga o smrti Dragičevića bi bila otvorena”

Da sam došao do osnova sumnje da je smrt Davida Dragičevića nastupila kao posljedica krivičnog djela donio bi naredbu o otvaranju istrage, rekao je danas Dalibor Vrećo, tužilac Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka odgovarajući na pitanja članova Anketnog odbora Narodne skupštine bh. entiteta RS.

Dalibor Vrećo - Anadolija

Iako na većinu pitanja nije mogao odgovoriti kako ne bi ugrozio ciljeve istrage koju vodi ovo tužilaštvo, objasnio je da inače tužilac donosi naredbu o sprovođenju istrage kada postoje osnovi sumnje da postoji krivično djelo.

“Tužilaštvo nije donijelo odluku o kvalifikciji tog događaja jer provodimo istražne radnje na utvrđivanju da li je smrt Davida Dragičevića prouzrokovana krivičnim djelom”, rekao je Vrećo i dodao da se istražne radnje koje se preduzimaju imaju punu zakonsku, dokaznu snagu i njihovi rezultati moći će se koristiti ukoliko istraga bude otvorena.

Na pitanje zašto se ovaj predmet vodi pod oznakom KTA objasnio da se tako zavode predmeti gdje nije definisano krivično djelo odnosno izvršilac krivičnog djela, javlja “Anadolu Agency “.

Govoreći o konferenciji za novinare održanoj 26. marta, rekao je da iznošenje činjenica na press konferenciji nema nikakav značaj za njega kao tužioca već to imaju dokazi i obavještenja.

Rekao je da nalazi timskog vještačenja obdukcionih nalaza u Zagrebu nisu još dostavljeni banjalučkom tužilaštvu.

“Na ovom predmetu radi još jedan tužilac zajedno sa mnom i glavnim tužiocem i dva republička tužioca koja, uslovno rečeno, kontrolišu naš rad”, kazao je Vrećo.

Na pitanje da li je pri istražnim radnjama bilo propusta policije, Vrećo je rekao da će “tužilaštvo utvrđivati da li su postojali propusti organa i adekvatno reagovati”.

“Tužilaštvo sa MUP-om preduzima sve na rasvjetljavanju slučaja smrti Davida Dragičevića”, rekao je Vrećo i dodao da na njega niko nikada nije izvršio pritisak u ovom predmetu i sve radnje su preduzete u skladu sa zakonom i s ciljem utvrđivanja činjenica.

Anketni odbor formiran je Odlukom Narodne skupštine RS-a s ciljem sagledavanja svih relevantnih činjenica vezanih za slučaj stradanja Davida Dragičevića, mladića iz Banja Luke čiji je nestanak prijavljen 18. marta, a tijelo pronađeno šest dana kasnije na ušću riječice Crkvena u Vrbas. Njegova porodica tvrdi da je ubijen.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh