BiH

Predstavnički dom o Prijedlogu zakona o SIPA-i: Hoće li SIPA dobiti Odjel za borbu protiv terorizma?

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine trebao bi danas, po hitnom zakonodavnom postupku, razmatrati izmjene Zakona o Obavještajno-sigurnosnoj agenciji (OSA) BiH.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH - Avaz.ba

Advertisements

Prijedlog je to Vijeća ministara BiH, a zakon propisuje da nalog za prisluškivanje mora sadržavati vrstu komunikacije koja se namjerava prisluškivati, vrstu informacija, evidencija, dokumenata koji se moraju prikupiti, te ovlaštenja koja će se primijeniti u te svrhe.

Nalog može biti odobren za period do 60 dana, a u slučaju potrebe za produženjem mjera, na pisani obrazloženi prijedlog generalnog direktora OSA-e sudija može produžiti važnost naloga na dodatne periode od po 30 dana, s tim da odobrene mjere mogu trajati ukupno najduže 48 mjeseci, javlja “Fena”.

Taj zakon potrebno je izmijeniti jer je neke njegove odredbe Ustavni sud BiH proglasio neustavnim, a odredbe se odnose na tajno prikupljanje podataka za koje je potrebno sudsko ovlaštenje.

Poslanici će biti upoznati i da Kolegij Doma nije postigao saglasnost o zahtjevu poslanika Stranke demokratske akcije (SDA) Amira Fazlića da Predstavnički dom predlaži Domu naroda da izmjene Zakona o krivičnom postupku razmatra po hitnom zakonodavnom postupku.

Također, na dnevnom redu sjednice Predstavničkog doma PSBiH su i izmjene Zakona o krivičnom postupku koje predlaže poslanik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Nikola Lovrinović.

Bit će razmatran i Prijedlog zakona o Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) kojim se na kvalitetniji i potpuniji način reguliraju pitanja nadležnosti, unutarnje organizacije, poslova i službene saradnje, a tim zakonom SIPA dobija novu organizacijsku jedinicu – Odjel za borbu protiv terorizma.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh