BiH

Za kolektivnu dženazu u Prijedoru nema spremnih posmrtnih ostataka

Kako je potvrdila portparolka Instituta za nestale osobe BiH, Lejla Čengić, u ovom trenutku nema spremnih posmrtnih ostataka za kolektivnu dženazu u Prijedoru koja bi trebala biti 20. jula ove godine.

Klanjana dženaza-namaz za 30 prijedorskih žrtava - Faktor.ba

Advertisements

“U Centru za obdukciju i identifikaciju Šejkovača u Sanskom Mostu nalaze se posmrtni ostaci preko 400 žrtava. Mali broj ima DNK nalaz i moguće je da porodice dođu, identificiraju i odluče se za ukop. Očekivali smo da će 135 žrtava koje su prošle godine ekshumirane na Korićanskim stijenama biti identificirane do ove dženaze. Međutim, sada je sigurno da neće biti identificirani”, potvrdila je Čengić.

Kako je kazala, neće biti spremni do kolektivne dženaze ove godine jer nakon što stignu DNK nalazi oni moraju uraditi reasocijaciju odnosno sklapanje posmrtnih ostataka jer je riječ o sekundarnoj masovnoj grobnici, javlja “Anadolu Agency”.

“I kada dođu svi DNK nalazi trebat će duži vremenski period da se urade reasocijacije. Među ovih 135 posmrtnih ostataka ima i 86 lobanja pa očekujemo najmanje 86 identiteta. Nadamo se da ćemo ih identificirati do zajedničke dženaze naredne godine”, istakla je Čengić.

Naglasila je da do ovog trenutka nije stigao nijedan DNK nalaz kada su u pitanju ekshumirani posmrtni ostaci sa Korićanskih stijena. Porodice žrtava sa Korićanskih stijena, navela je Čengić, koje godinama tragaju za kostima najmilijih, nisu zadovoljne brzinom kojom se provode identifikacije.

“Porodice su već na izmaku strpljenja pogotovo sada kada znaju da su posmrtni ostaci pronađeni i kada su svjesni da neće biti ukopani na kolektivnoj dženazi ove godine. Svakako da porodice nisu zadovoljne brzinom identifikacije”, dodala je Čengić.

Najmanje 200 Bošnjaka strijeljano je na Korićanskim stijenama 21. augusta 1992. godine, a na mjestu pogubljenja do sada je ekshumirano oko 118 skeletnih ostataka. Ekshumacija, tokom koje je pronađeno 135 posmrtnih ostataka, među njima 86 lobanja, završena je u oktobru prošle godine.

U Prijedoru je 20. jula 1992. godine, prema podacima udruženja koja okupljaju preživjele žrtve i porodice žrtava, počinjen jedan od najvećih zločina u ratu u BiH od 1992. do 1995. godine, kad je u jednom danu ubijeno oko 1.600 civila mahom bošnjačke nacionalnosti.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh