BiH

Više od 3.000 migranata zatražilo azil u BiH

Kako je potvrđeno iz Službe za poslove sa strancima BiH, u Bosnu i Hercegovinu je od početka godine ušlo više od 4.200 migranata, čiji broj konstantno raste.

Izbjeglice/migranti - B92.net

Advertisements

U ovoj godini njih više od 3.300 zatražilo je azil u BiH, odnosno uputilo zahtjev za međunarodnu zaštitu.

“Dnevni priliv ilegalnih migranata unazad 20 dana je između 80 i 150, a nije riječ samo o sirijskim izbjeglicama. Sirijaca je između 25 i 30 odsto, odnosno od ukupnog broja, njih je 847. To je evidencija po njihovom izjašnjenju, jer niko od njih nema nikakve identifikacione dokumente. Registrujemo ih, uzmemo im biometrijske otiske i pokušamo utvrditi način i pravac kretanja od Grčke do ulaska u BiH”, kazao je za “Srnu” direktor Službe za poslove sa strancima BiH Slobodan Ujić.

On je naveo da su po brojnosti iza Sirijaca državljani Pakistana kojih je nešto više od 700, te slijede Libijci, Avganistanci, Iranci i Iračani, a riječ je o državljanima više od 40 država.

“Uspjeli smo da prema sporazumu o readmisiji vratimo 350 lica u zemlje okruženja, u Srbiju i Crnu Goru. Dobrovoljno ih se vratilo 140, tri smo prisilno udaljili, a izrekli mjeru protjerivanja u 606 slučajeva”, rekao je Ujić.

Govoreći o mogućnosti rješenja problema sve većeg broja migranata u BiH, Ujić kaže da je od ukupnog broja onih koji su ušli u BiH do sada njih oko 70 odsto izašlo iz te zemlje.

On je naveo da u Kantonu Sarajevo, gdje je najveći pritisak, trenutno boravi između 600 i 900, a u Unsko-sanskom kantonu između 600 i 800 migranata.

“Do kraja sedmice migranti će biti izmješteni iz urbanih dijelova Sarajeva, iz parkova gdje su postavili šatorska naselja i gdje nemaju nikakve smještajne, humane kapacitete, ni zdravstvenu zaštitu. Biće izmješteni u alternativne smještajne kapacitete, a u narednom periodu neće biti dozvoljen njihov boravak u parkovima, ulazima zgrada, ni u urbanom dijelu grada”, kaže Ujić.

On je dodao da je evidentno da je migrante teško pomjeriti sa rute kretanja.

Ujić ističe da u Delijašu i azilantskom centru uvijek ima između 60 i 100 slobodnih mjesta, dodavši da će naredne sedmice azilantski centar sa 150 biti proširen na više od 200 slobodnih mjesta.

Salakovac je, kaže Ujić, već danas u funkciji sa 296 mjesta, najavivši da će naredne sedmice u funkciji biti i jedan smještajni kapacitet u Hadžićima, te jedan u Unsko-sanskom kantonu.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh