BiH

Upozorenje Vijeća Europe: BiH mora pomoći migrantima i tražiocima azila

Vijeće Europe uputilo je pismo zvaničnicima Bosne i Hercegovine, tačnije Ministrici za izbjeglice i raseljena lica Semihi Borovac i ministru sigurnosti Draganu Mektiću pismo u kojem se apeluje da BiH mora pružiti neophodnu pomoć tražiocima azila i migrantima.

Izbjeglice - Radiosarajevo.ba

Advertisements

Komesarka za ljudska prava Vijeća Europe Dunja Mijatović urgira vlastima u BiH da ne štede i da hitno pomogu novompridošlim migrantima.

Vijeće Europe zabrinuto je što nema sistemskog odgovora na situaciju sa izbjeglicama i migrantima koji spavaju na ulici i u parkovima i nemaju redovan obrok i neophodnu medicinsku pomoć, navodi se u izvještaju Vijeća Europe, prenosi “Radiosarajevo“.

“BiH treba osigurati adekvatan smještaj koristeći sva prihvatilišta i centre za izbjeglice kako bi osigurala tražiocima azila i migrantima smještaj, hranu, zdravstvenu i socijalnu zaštitu”, upozoravaju iz Vijeća Europe.

vijece evrope – Screenshot

Faksimil pisma Vijeća Europe o migrantskoj krizi u BiH upućeno Semihi Borovac i Draganu Mektiću

Vijeće Europe razumije tešku ekonomsku i socijalnu situaciju u BiH, te novonastali problem sa izbjeglicama, ali efektne procedure oko azila, neophodna pomoć koja mora biti pružena moraju se provesti jer se tako poštuju ljudska prava.

Vijeće Europe traži informaciju o navodnim sigurnosnim snagama koje vlasti planiraju razmjestiti zbog novonastale situacije.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh