BiH

Migranti će biti smješteni u izbjeglički kamp u Salakovcu kod Mostara?

Ministrica za ljudska prava i izbjeglice Semiha Borovac kazala je da će na današnjoj sjednici Vijeća ministara to ministarstvo ponuditi da se vrata izbjegličkog centra u Salakovcu otvore za migrante, u prvom redu za porodice sa djecom i djecu bez roditeljskog staranja.

Migranti - Avaz.ba

Advertisements

Dodala je da će ponuditi da se ovaj izbjeglički centar pretvori u privremeni centar za tražitelje azila, te da je Salakovac spreman da odmah primi 296 osoba.

Borovac je kazala da niko od migranata nije tražio status azilanta niti status da su pod supsidijarnom zaštitom.

Bh. vlasti su obećale da će migrantima obezbijediti sve, od zdravstvene zaštite i smještaja i drugih neophodnih stvari. Ipak, naglašeno je da BiH ovaj proces mora pratiti na način da ne postane zadnje odredište.

”Želimo zadržiti humani odnos prema migrantima, zatim sačuvati aspekt sigurnosti i nastavit ćemo djelovati u skladu sa zakonima BiH, smjernicama i standardima međunarodnih konvencija čiji smo potpisnici. Te tri odrednice će biti ključna definicija našeg daljnjeg djelovanja”, izjavio je predsjedavajući Vijeća ministara BiH, Denis Zvizdić.

Naglasio je da je potrebno pronaći adekvatan smještaj za trenutne i buduće migrante, koji se trenutno dominantno nalaze na području Sarajevskog i Unsko-sanskog kantona.

”Također, nastavit ćemo rad sa zemljama u okruženju, Srbijom i Crnom Gorom, poboljšati kontrolu granice, odnosno pomoći materijalno i kadrovski Graničnu službu i Službu za poslove sa strancima i druge agencije”, naglasio je Zvizdić.

Također, kako je istaknuto, očekuje se da će predstavnici evropskih institucija i UN-a djelovati na isti način i u onom kapacitetu kako je to bilo kada su se sa sličnom krizom suočili Srbija, Makedonija, a to znači da se očekuje stručna, tehnička, a posebno financijska pomoć za izgradnju smještajnih kapaciteta, pružanje zdravstvene zaštite, obrazovanja.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh