BiH

Tomislav Kovač – Karadžić nije znao za strijeljanje Srebreničana

Na suđenju Radovanu Karadžiću pred Haškim tribunalom, Tomislav Kovač je kazao da optuženi nije znao ništa o masovnom ubistvu muslimanskih zarobljenika iz Srebrenice, saopćio je u četvrtak BIRN – Justice Report.

No image - Haber.ba


Radovan Karadžić (Foto: Arhiva)

Kovač, bivši zamjenik ministra unutrašnjih poslova Republike Srpske (RS), rekao je da je s Karadžićem od 9. do 20. jula 1995. godine, prije i poslije zauzimanja Srebrenice, imao niz sastanaka. Ti sastanci su pretežno bili posvećeni ofanzivi Armije BiH (ABiH) na sarajevskom ratištu. Kazao je da od Karadžića nije čuo ništa o tome da bi muslimane iz Srebrenice trebalo strijeljati, niti da je bilo egzekucija, saopćio je BIRN.

“Ubijeđen sam da Karadžić nije imao pojma da će zarobljenici biti strijeljani”, naznačio je Kovač u pisanoj izjavi koja je uvedena u spis.

Karadžić, bivši predsjednik RS-a i vrhovni komandant Vojske Republike Srpske (VRS), optužen je za genocid počinjen 1995. u Srebrenici, te za progon žena, djece i staraca, podsjeća BIRN.

Zvornička policije izvijestila je u to vrijeme Kovača kako je pukovnik VRS-a Ljubiša Beara zatražio policijsku pomoć u postupanju s velikim brojem zarobljenika, a da je u depeši bila izražena sumnja da je Bearina namjera bila da se zarobljenici pobiju. Kovač je rekao da nije odobrio pružanje pomoći Beari, te da Karadžić nije znao za Bearinu namjeru, navodi se u saopćenju.

Beara je, podsjeća BIRN, 2010. godine pred Haškim tribunalom nepravosnažno osuđen na doživotnu kaznu zatvora zbog genocida u Srebrenici. Beara je uložio žalbu na tu presudu.

Zločin u Srebrenici Kovač je nazvao “najgorim što se moglo desiti srpskom narodu”, a njegove počinioce “najvećim neprijateljem Srba”.

Tužilaštvo će sutra nastaviti ispitivati ovog svjedoka, saopćio je BIRN.

Na početku suđenja Tužilaštvo je okončalo unakrsno ispitivanje Milenka Živanovića, koji je, kao komandant Drinskog korpusa VRS-a, vodio ofanzivu na Srebrenicu u julu 1995. godine. Govoreći o Karadžićevoj “Direktivi sedam”, u kojoj se navodi da se u Srebrenici stvore “nepodnošljivi uslovi potpune nesigurnosti bez nade u dalji opstanak i život stanovništva”, Živanović je kazao da se “tu govori o porazu muslimanskih snaga, a ne muslimanskog naroda”. Svjedok je ustvrdio da ta direktiva nikada nije bila primijenjena.

Karadžić je optužen i za progon muslimana i Hrvata širom BiH, genocid u sedam općina, teror nad civilima u Sarajevu i uzimanje pripadnika snaga Ujedinjenih nacija (UN) za taoce, saopćio je u četvrtak BIRN – Justice Report.

(fena)


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh