BiH

Pod kontrolom – U BiH zabilježena 222 slučaja infekcije HIV-a

Ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovini i rezidentni predstavnik Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH, Sredoje Nović i Yuri Afanasiev, potpisali su danas u Sarajevu projektni dokument za drugu fazu HIV projekta "Razmjerno povećanje univerzalnog pristupa za najrizičnije populacije u BiH", za koji će biti izdvojeno 16,6 miliona američkih dolara u cilju sprečavanja širenja HIV infekcije.

No image - Haber.ba


Virus HIV-a (Foto: Arhiva)

Vijeće ministara BiH još 2002. godine formiralo je Savjetodavni odbor za borbu protiv HIV-a i AIDS-a u BiH kao odgovor na globalnu epidemiju HIV/AIDS-a u skladu sa UN deklaracijom o posvećenosti HIV/AIDS-u i drugim međunarodnim dokumentima.

Ministar Nović naglasio je danas nakon potpisivanja ovog dokumenta da se u BiH nekoliko godina HIV infekcija drži pod kontrolom, iznoseći podatak da su u BiH zabilježena 222 slučaja infekcije HIV-a s deset do 12 novih slučajeva godišnje, ali su prevencije potrebne kako se broj inficiranih ne bi povećao.

Sredstva za ovu namjenu izdvojena su iz Globalnog fonda kojim upravlja UNDP, a do sada su ga uspješno provodile institucije zdravstva na svim nivoima uz koordinaciju Ministarstva civilnih poslova BiH i u suradnji s organizacijama civilnog društva specijaliziranim za rad s grupama populacija koje su najviše izložene riziku HIV infekcije.

”Od prosinca 2006. do studenog 2012. godine u BiH u HIV program investirano je oko 26 milijuna američkih dolara iz granta Globalnog fonda. U posljednje dvije godine ovim programom obuhvaćeno je oko 7.000 pripadnika visoko rizičnih grupa populacije, 12.500 Roma, migranata i povratnika, a preventivne usluge su pružene i za 770 zatvorenika”, podsjetio je Nović.

Ministar Nović je napomenuo da BiH ima obavezu da aktivnosti koje su sprovođene kroz projekte implementacije grantovima Globalnog fonda učini održivim i nakon završetka projekta.

Rezidentni predstavnik UNDP Yuri Afanasiev podsjetio da je projekt počeo 2006. godine, a predstoji još dvije godine implementacije projekta.

”Iako se postavlja pitanje zašto se toliko sredstava ulaže u problem koji u BiH nije primaran, istovremeno se možemo zapitati da li bi HIV infekcija bila veliki problem u BiH da ova sredstva nisu uložena”, kazao je Afanasiev.

Kao drugi milenijski cilj je smanjenje infekcija tuberkuloze, a Afanasiev napominje da u tom slučaju situacija nije tako dobra kao što je slučaj sa HIV infekcijom, ali je izrazio nadu da će se u sljedeće dvije godine broj infekcija tuberkuloze početi smanjivati.

U sljedećem razdoblju radit će se na sprječavanju novih slučajeva infekcije HIV-om, pružanju podrške za one koji su HIV pozitivni, povećavanju usluga neophodnih za prevenciju HIV infekcija kao što su edukacija te razvijanju kapaciteta tijela vlasti i civilnoga društva na polju koordinacije i implementacije svih programskih politika u ovoj oblasti.

Potpisivanju današnjeg dokumenta nazočili su i predstavnici Globalnog fonda, predstavnici institucija zdravstva i nevladinog sektora u BiH.

(fena)


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh