BiH

Ko doživi, trošit će – Popisivači i instuktori će novac dobiti tek u martu iduće godine?!

Priča o nenamjenskom utrošku novca namijenjenog za popis stanovništva u Bosni i Hercegovini pratila je ovaj projekat tokom priprema, kao i tokom same realizacije, ali se popisivanje bh. stanovnika ipak nekako odradilo do kraja.

No image - Haber.ba


Popis stanovništva u BiH (Foto: Arhiva)

Potom su u javnost počele da cure informacije o raskoraku u zaradama instruktora i popisivača, gdje su jedni zaradili znatno manje od prvobitnih najava, a drugi i po nekoliko stotina maraka više od početnih iznosa, zahvaljujući velikom broju domaćinstava koja su im dodijeljena.

Međutim, kako portal Depo saznaje iz svojih dobro obaviještenih izvora, ni jedni ni drugi svoje honorare neće dobiti sve do marta iduće godine, kada će započeti njihova isplata. Za sada nije precizirano ni da li se radi o početku ili kraju navedenog mjeseca, ali je izvjesno da će se prvi novci početi dijeliti tek 60 dana nakon zvaničnih rezultata oktobarskog popisa.

Također, još uvijek nije sigurno ni da li će se tada isplatiti kompletni novčani iznosi koje su zaradili popisivači i instruktori, s obzirom da će se honorari isplaćivati iz dva izvora – veći dio iz namjenskog granta Evropske unije, a manji dio iz sredstava Federalnog zavoda za statistiku.

A znajući kako ‘nestaje’ državni novac, isplata popisivačkih honorara mogla bi potrajati u nedogled!

(haber.ba/depo)


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh