BiH

Silom prilika – Trebinje: Roda kao kućni ljubimac! (VIDEO)

Ljubitelji životinja kažu da ako ne znate kakvog ljubimca da izaberete, on će izabrati vas. Vjerujemo da porodica Ćuk iz Trebinja nije ni sanjala da će njih izabrati sasvim neobičan ljubimac – roda.

No image - Haber.ba


Roda kao kućni ljubimac (Foto: Screenshot)

Od prvobitnog nepovjerenja do pravog prijateljstva – tako bi se mogao opisati odnos ove ptice sa njenim hraniteljima, koji su to postali silom prilika.

Na vikend-imanju porodice Ćuk, našla je dom.

“U početku nismo bili oduševljeni. Nismo poznavali tu vrstu ptica, ali smo se vremenom navikli, i ona na nas i mi na nju, i zavoljeli je”, rekao je Tripo Ćuk.

Iako ne znaju da li je mužjak ili ženka, zovu je Dora i kažu, ponaša se kao pravi ljubimac.

Rode su u Istočnoj Hercegovini prava rijetkost. Ovdje nemaju staništa, i slete tek ponekad da se odmore prilikom odlaska u toplije krajeve.

“Najviše se vezala za mene, i ponaša se kao pas. Kad neko nepoznat dolazi, ona nas obavještava klepetanjem”, ističe Ćuk.

Dori je povrijeđeno krilo i ne može da leti. Tripo Ćuk, koji je pilot, kaže da ima razumijevanje, kada Dora uporno vježba ne bi li se ponovo vinula u visine.

“Ona tu na stazi pokušava da poleti, može tek tri -četiri metra, ali mislim da bi se i kada bi poletjela, ponovo vratila nama”, naglašava Ćuk.

U gotovo svim svjetskim kulturama rode simbolišu dobro. Porodici Ćuk, Dora je sigurno donijela jedno lijepo prijateljstvo.

(rtrs)


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh