BiH

Suđenje Karadžiću – General Živanović negirao postojanje plana ubijanja Bošnjaka nakon pada Srebrenice

U odbranu Radovana Karadžića svjedočio je penzionisani general Vojske Republike Srpske (VRS) Milenko Živanović, koji je negirao da je postojao plan ubijanja muslimana zarobljenih poslije pada Srebrenice u julu 1995. godine, saopćio je u srijedu BIRN – Justice Report.

No image - Haber.ba


Radovan Karadžić (Foto: Arhiva)

Živanović je, kao komandant Drinskog korpusa VRS-a, zapovijedao napadom na Srebrenicu, a 13. jula – kada su, po optužnici, počinjena prva masovna ubistva zarobljenih muslimana – dužnost je predao Radislavu Krstiću. Tribunal je Krstića 2001. osudio na 35 godina zatvora zbog pomaganja i podržavanja genocida u Srebrenici, podsjeća BIRN.

Živanović je izjavio da Srebrenica nikada nije bila demilitarizovana, iako je to bilo predviđeno sporazumom kojim je 1993. bila proglašena za zaštićenu zonu Ujedinjenih nacija (UN). Kao cilj napada na Srebrenicu, koji je počeo 6. jula 1995, naveo je razdvajanje Srebrenice od druge zaštićene zone, Žepe.

– Iz te dvije enklave muslimanske snage su prethodno napadale okolna srpska sela i ubijale civile – posvjedočio je Živanović.

Rekao je da je tokom ofanzive na Srebrenicu dva puta razgovarao sa Karadžićem, ali nikada nije bilo planirano da se “muslimani premjeste ili pobiju”. Noć poslije pada Srebrenice, Karadžić je izrazio zadovoljstvo što Drinski korpus nije pretrpio žrtve.

– Nije bilo razgovora o pogubljenju zarobljenika – izjavio je svjedok, podvlačeći da Karadžić “nikada ne bi odobrio, ni oprostio strijeljanje zarobljenika”.

Karadžića, bivšeg predsjednika Republike Srpske i vrhovnog komandanta njenih oružanih snaga, optužnica tereti za genocid u Srebrenici, kao i druge zločine u BiH.

U unakrsnom ispitivanju, tužiteljka Melissa Pak predočila je svjedoku bilješku sa sastanka na kojem je Živanoviću dat zadatak da “očisti Podrinje” radi razdvajanja Srba od muslimana i Hrvata. Živanović je rekao da se čišćenje odnosilo na Armiju BiH (ABiH), a ne na civile, saopćio je BIRN.

– Kaže se da je najvažniji zadatak razdvajanje od muslimana, ne kaže se ‘pobiti muslimane’, da je meni rekao ‘pobiti muslimane’, mene više niko ne bi vidio – kazao je svjedok i dodao da je “nudio svoju krv za muslimane” i da su ga oni zvali da im bude komandant.

Pozivajući se na presretnute razgovore, tužiteljka Pak je svjedoku rekla da je naredio “paljenje turskih kuća”, na šta je Živanović odgovorio da se to odnosilo na “odbrambene položaje i uporišta neprijatelja”.

– Sela nisu paljena, već je iz njih tjeran neprijatelj – kazao je.

 Na sugestiju da je njegov zadatak bio da stvori nepodnošljive uslove u enklavi i prisili stanovništvo da ode, Živanović je kazao da je bolje otići nego ostati bez uslova za život.

– Ne mogu narod oko sebe imati kao masku, a ovamo stvaraju diviziju. Skloniti stanovništvo iz zone dejstava, što da ne, ali ne da bi se, ne daj bože, pobilo, nego da bi se spasilo – odgovorio je svjedok.

Živanović će svjedočenje nastaviti sutra, saopćio je u srijedu BIRN – Justice Report.

(fena)


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh