BiH

Iskaz u Tužilaštvu BiH – Zoran Mikulić: Ko kaže da zaštićeni svjedok ne smije biti premješten

Nije tajna da sam osumnjičen, rekao je danas Zoran Mikulić, federalni ministar pravde po dolasku pred zgradu Tužilaštva BiH.

No image - Haber.ba


Zoran Mikulić (Foto: Oslobođenje)

On je kazao da će tužitelju dati iskaz identičan onome koji je dao u ponedjeljak u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA). Ponovio je da nema šta da krije te da je postupio u skladu sa zakonom. Mikulić se u zgradi Tužilaštva BiH zadržao dva i po sata. Nakon izlaska obratio se novinarima.

Privremeni boravak

– I dalje tvrdim, postupio sam u skladu sa zakonom. Nakon davanja iskaza u vezi sa premještanjem zaštićenog svjedoka, sa tužiteljem sam razgovarao o davanju informacija vezanih za Dominika Ilijaševića Comu koji je u bjekstvu. Dogovorili smo se da ću dostaviti svu dokumentaciju koju posjeduje ministarstvo, rekao je Mikulić.

Podsjećamo, Tužilaštvo BiH je osumnjičilo federalnog ministra pravde za ometanje rada pravosuđa i zloupotrebu službenih ovlasti. Iz Tužilaštva BiH tvrde da je istraga koja se provodi u predmetu Lutka narušena nakon što je Mikulić dozvolio izmiještanje zaštićenog svjedoka iz sarajevskog u zatvor u Zenici. Svjedok se nikako ne smije nalaziti u tom kazneno-popravnog zavodu zbog opasnosti za život.

Novinari su upitali ministra da li je znao da ni pod kojim uslovima ne smije dozvoliti premještanje zaštićenog svjedoka, te da li Ministarstvo posjeduje papir Tužilaštva BiH u kojem stoji da se ta radnja ne smije činiti. Ministar je iznenađeno odgovorio:

– U kojem zakonu piše ko ne smije biti premješten? Ko je taj koji će reći da ne smije biti premješten, objasnite mi, odgovorio je Mikulić pitanjem, te ponovio da je zaštićeni svjedok privremeno bio u sarajevskom zatvoru i da je njegov boravak produžavan dva do tri puta.

– Da sam prilikom posljednjeg odlučivanja o produženom boravku jednostavno odbio zahtjev tužitelja, svjedok bi se automatski vratio u Zenicu, rekao je osumnjičeni ministar pravde.

U svojstvu svjedoka

Nakon Zorana Mikulića, novinarima se obratio glasnogovornik Tužilaštva BiH Boris Grubešić koji je rekao da Tužilaštvo nastavlja istragu u ovom predmetu u okviru kojeg će biti saslušano još nekoliko osoba.

– Zatražena je određena dokumentacija, a nakon njene analize, postupajući tužitelj će donijeti odluku o ovom predmetu. Što se tiče zaštićenog svjedoka, ono što je najvažnije jeste da se poduzimaju intenzivne aktivnosti da se ponovo adekvatno osigura i da mu se pruže sve mjere sigurnosti, naglasio je Grubešić.

Tužilaštvo BiH intenzivno nastavlja i istragu vezanu za KPZ Mostar i bijeg osuđenog Dominika Ilijaševića Come.

– Radimo na utvrđivanju identiteta osoba odgovornih za njegovo bjekstvo. Zoran Mikulić će se u ovom predmetu pojaviti u svojstvu svjedoka, rekao je Grubešić.

(oslobođenje)


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh