BiH

Prijedorčanka progovorila – Bunt zbog nezaposlenosti!

Za Jelenu Topić građani Prijedora već mjesec dana pričaju da je „živi kip” u centru grada. Pažnju medija i javnosti, ne samo u BiH, već i širom regiona, privukla je time što je nepomično i šuteći stajala na improvizovanom postolju na glavnom gradskom trgu.

No image - Haber.ba


Jelena Topić (Foto: Haber.ba)

Misterija koju je poruku „slala šutnjom” ni do danas nije otkrivena u potpunosti, ali je za „Politiku” ipak progovorila.

Rekla nam je da još ne može da kaže u čemu je poenta njenog performansa, kao ni koliko će još dana privlačiti pažnju radoznalih prolaznika. Prošlog petka dobila je društvo u svojoj akciji, jer je njen sugrađanin Dimitrije Vokić uputio preko „Fejsbuka” poruku Prijedorčanima da Jeleni u neobičnom performansu daju podršku tako što će se okupiti i sa njom stajati na trgu.

Međutim, ni društvo koje je dobila Jelenu nije uznemirilo pa je dobar dio svoje šutnje  tog dana provela zatvorenih očiju, ne odgovarajući ni na pitanja znatiželjnika i novinara.

Porodica Topić je u Prijedoru poznata. Mnogo je onih koji su na prvi pomen znali o kome se radi, međutim niko nije znao da odgovori na pitanje kakvu poruku i kome Jelena šalje.

Prijedorčani koji poznaju Jelenu kažu da ne znaju o čemu je riječ, ali dodaju da im to i nije toliko bitno. Važnije im je da je ona uspjela u svojoj namjeri: performansom je skrenula pažnju na sebe i dovela do toga da njena šutnja odjekne širom regiona.

Jelena je završila ekonomski fakultet a pri kraju je studija filmske i televizijske režije na Akademiji umetnosti u Banjaluci. Zna četiri svjetska jezika, a nema posao.

„Ovo je moj bunt zbog toga. Nije loša ideja da na ovakav način izrazim nezadovoljstvo. Koliko znam, ovo je prvi put da se ovakvo nešto dešava u Prijedoru”, rekla je za „Politiku” Jelena Topić.

Nagađanja je puno, ali Prijedorčani i oni koji poznaju Jelenu najčešće govore da je ovo što ona radi možda i deo njenog diplomskog rada. Iskustva koja je ona doživela ovih dana verovatno će biti dobar materijal, kao što je i nedavno putovanje biciklom do Ostroga i nazad, dugo oko 1.000 kilometara.

Prijedorčani su proteklih dana Jeleni, koja je pre nekoliko dana napisala da je „malo umorna”, odgovorili porukom: „Šta radiš, jadna, pa mi te volimo!”

U međuvremenu, za kaiš su joj zakačili i vizitkartu s imenom direktora lokalnog Fonda za zapošljavanje. Neki su, mahom penzioneri, pokušali i da je daruju kojom konvertibilnom markom, a redovno joj donose i jabuke… Bilo kako bilo, nikoga nije ostavila ravnodušnim, ali su komentari uglavnom pozitivni i, mada na trgu stoji od 9 do 13 sati, niko je ni mrko nije pogledao.

Simpatična Prijedorčanka još ne progovora u potpunosti, a njena „misija” mogla bi još da potraje, možda čak i narednih desetak dana. Do tada, sve ostaje u sferi gradskih priča i nagađanja da li je performans studentkinje banjalučke akademije umetnosti, njen diplomski rad, protest zbog nezaposlenosti ili je reč o nečemu drugom.

„Ovo je bruka za Prijedor. Niko od odgovaranih nije našao za shodno da je pita šta hoće”, rekao je našem listu penzioner Milinko Bosančić.

Nail Ćanić je rekao da podržava Jelenu i njenu borbu za svoja prava, a Nada Trkić je istakla da „želi da Jelena uspije u svojoj borbi na koju ju je natjerala velika muka”.

(rtvbn)


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh