BiH

Robert Donia – Milorad Dodik je tokom rata tražio raketiranje Zagreba

Održavši danas predavanje u Mostaru na temu "Kako se sjećati devedesetih godina u svijetlu arhiva Haškog suda", američki istoričar Robert Donia je iznio tezu, kako bivši predsjednik Srbije i SRJ, slobodan Milošević, "nije bio za stvaranje Velike Srbije".

No image - Haber.ba


Robert Donia (Foto: Screenshot)

Donia smatra da je Milošević na sve načine izbjegavao podržati propjekat Velike Srbije, ali da se zalagao za formiranje “četiri srpske republike”. On tvrdi da se takav zaključak nameće iz dokumanetacije i arhive u koju je imao uvida.

Najveći teret odgovornosti za rat, američki istoričar i stručnjak za Jugo-istočnu Evropu, stavlja na teret ratnog i političkog vodstva Srba u BiH, odnosno na SDS-a, Radovana Karadžića. Stvaranje srpske države u BiH bio je cilj SDS-a koga je nastojao kopirati HDZ BiH uspostavom HZ HB – kazao je ovaj istoričar, koji je čak 17 puta u svojstvu eksperta svjedočio pred Haškim sudom.

Donia tvrdi kako je rat na prostoru bivše Jugoslavije bio “dobro isplaniran”, te da nema mjesta tezama, da je to bilo “vrijeme haosa” i oživljavanja “starih neprijateljstava”, kako su to neki istoričari ranije tvrdili.

Iako i SDA i HDZ naziva populističkim pokretima, koji su imali punu kontrolu nad teritorijem kojim su vladali, Donia je mišljenja kako niko nije ostvario tako veliki stepen kontrole i utjecaja, kao što je to imao SDS, odnosno Skupština RS-a.

“Prelistavajući dokumente iz arhive Skupštine RS-a, jasno mi je da tamo nije bilo mjesta za otvoreni dijalog i suprtostavljena mišljenja. Recimo, poznato je da je Milorad Dodik tokom rata tražio raketiranje Zagreba, ali je manje poznato da je podržao osvajanje Bihaća i sve druge ciljeve RS-a”, istakao je Donia.

(starmo)


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh