BiH

Daniel Serwer – Bh. političari ne žele u EU jer se boje borbe protiv korpucije

Uvjeren sam da u BiH ima mnogo političara koji nisu zainteresovani za evropski put, djelimično i zbog straha od aktiviranja borbe protiv korupcije, izjavio je u razgovoru za današnji "Dnevni avaz" Daniel Serwer, američki analitičar i profesor na Univerzitetu "John Hopkins" u Washingtonu.

No image - Haber.ba


Daniel Serwer (Foto: Arhiva)

Po njegovim riječima, postoje političari koji nisu istinski zainteresovani za Evropsku uniju (EU), a dijelom i zbog toga što, ako BiH ostvari napredak, slijedi ispunjavanje uslova iz poglavlja 22. i 23. pregovora s Unijom, koja zahtijevaju uspostavljanje pravne države i odlučni obračun s korupcijom i kriminalom, kakav je viđen, naprimjer, u Hrvatskoj.

Međutim, Serwer smatra da je provođenje presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju “Sejdić -Finci” teško političko pitanje koje se tiče odnosa snaga u BiH.

“Rješavanje problema ‘Sejdić – Finci’ poremetiće raspodjelu moći u BiH. Sadašnje snage odbijaju da budu oslabljene na bilo koji način. Stoga se i prijedlozi za implementaciju prave tako pažljivo da sadašnji centri moći barem zadrže svoj uticaj u državi, ako ga već ne mogu povećati”, smatra Serwer.

Pri tome je, kako ističe, potpuno zanemarena suština provođenja presude, njen duh po kojem bi trebali svi građani biti jednaki pred zakonom.

“Političari pokušavaju samo ispuniti slovo zahtjeva EU i to je to”, ističe Serwer, dodajući da mu nije jasno zašto predstavnici Republike Srpske odbijaju da prihvate indirektan izbor članova Predsjedništva BiH, čime bi mogla biti prevaziđena ova situacija.

Serwer je nedavno pohvalio odluku Evropske komisije da, režući finansijske fondove za pomoć BiH, uputi oštru poruku političarima da njihova nemogućnost dogovora neće ostati bez posljedica.

Na pitanje hoće li to doprijeti do odgovornih i postići efekt, Server odgovara da to zavisi ponajviše od šefa Delegacije EU u Sarajevu, Petera Sorensena.

“Hoće li to biti efikasno, zavisi od vještine Evropske unije da odluči o tome koje fondove uskratiti i kako iskoristiti pregovore o njihovom vraćanju. A to je Sorensenova odgovornost”, kaže Serwer.

(fena)


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh