BiH

Upozorenje domaćim političarima – Roditelji i učenici iz Vrbanjaca krenuli na proteste u Sarajevo

Bošnjački povratnici u Vrbanjce, opština Kotor-Varoš, ukupno oko stotinu roditelja i djece koja pohađaju područnu osnovnu školu "Sveti Sava", kao što su i najavili jutros su krenuli put Sarajeva.

No image - Haber.ba


Djeca iz Konjević-Polja (Foto: Oslobođenje)

Oni će se pridružiti roditeljima i djeci iz Konjević-Polja koji već treću nedjelju protestuju ispred Ureda visokog predstavnika zbog odbijanja Ministarstva prosvjete RS-a da u nastavni plan uvrsti grupu nacionalnih predmeta i time ispoštuje privremeni sporazum sklopljen između entiteta 2002. godine, kojim se bošnjačkim i hrvatskim učenicima u RS-u, odnosno srpskim učenicima u Federaciji BiH garantuje pravo na pohađanje nastave iz grupe nacionalnih predmeta.

Nedžad Smajlović, jedan od roditelja kazao je da planiraju da se u Sarajevu zadrže samo tokom današnjeg dana.

“Ovo je samo upozorenje i domaćim političarima i međunarodnim institucijama na kršenje osnovnih ljudskih prava kojem su naša djeca izložena. Trebamo se sastati i s predstavnicima Vijeća Evrope, ali ako ne bude pomaka spremni smo se vratiti u Sarajevo i nastaviti našu borbu”, rekao je Smajlović.

(oslobođenje)


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh