BiH

Misterija pod imenom Jelena Topić – Bit će to dokumentarac o kojem će brujati Bosna i Hercegovina! (VIDEO)

Misterija poznata pod imenom Jelena Topić, i dalje intrigira bosanskohercegovačku, ali i regionalnu javnost. Ovog puta, to je učinila ne pojavljivanjem na mjestu na kojem je proteklih mjeseca dana privlačila pažnju nepomičnim stajanjem i šutnjom.

No image - Haber.ba


Jelena Topić (Foto: Haber.ba)

Podsjećamo, na Trgu majora Zorana Karlice jučer je stajali kutija, natpis sa humanitarnim brojem 1413 za pomoć bolesnom dječaku Igoru Starčeviću iz Malog Prnjavora, kod Doboja, koji je obolio od tumora krvnih sudova i limfe i hitno mu je potrebno 30.000 konvertibilnih maraka za operaciju u Italiji, te krede s kojima su građani Prijedora pisali svoje imena na pločniku, od Jelene ni traga, a glasa smo svakako navikli da nema. Je li Jelena ispunila svoju misiji ili i je i ovaj potez dio njenog protesta/performansa?

Brojne su teorije o Jeleninom poduhvatu o kojem bruje BiH i regije. Prema onoj posljednjoj, Jelena je sve vrijeme snimala dokumentarni film za diplomski rad na Akademiji umjetnosti u Banja Luci. Ona je, navodno, tokom jednomjesečnog stajanja na kutiji, bubicom snimala komentare prolaznika i onih koji su se okupljali oko nje, a njeni prijatelji su je sve vrijeme snimali i fotografisali.

Na Akademiji umjetnosti Jelena je konkurisala nakon što je diplomirala na Ekonomskom fakultetu, i primljena je kao treća na spisku. Iza sebe ima jednu samostalnu predstavu pod nazivom “Opšta bolnica”, bila je asistent režije na predstavi Narodnog pozorišta RS-a, “Ženidba i udadba”, a radila je kratke igrane i dokumentarne fimove, među kojima je i onaj o ispijanju rakije i veselja koje usljed toga nastaje, “Rakiola vera”. Osim toga, Jelena je i jedan od organizatora studentskog filma “Dukafest”.

Ova 29-godišnjakinja dobijala je podršku iz cijele države. Od Facebook grupe “Podrška Jeleni Topić”, do pjesme koju joj je posvetio Titomir Martinović “Ćutim glasno”.

Da je u pitanju dokumentarni film, ne možemo sa sigurnošću tvrditi sve dok Jelena na progovori, a ona to još uvijek nije spremna učinti, no, ukoliko se ispostavi da riječ o diplomskom radu, činjenica je da će biti mnogo razočaranih jer su vjerovali da je ovo Jelenin bunt protiv stanja u kojem se nalazi i ona, ali i cijela BiH. Međutim, ima li bilo ko pravo na razočaranje kad niko od nas nije stao uz Jelenu ili ono što je ona činila u Prijedoru, činio u Mostaru, Sarajevu, Zenici, Tuzli…? Jelena je odvažna djevojka koja je usred rodnog grada stajala kao kip i glasno šutjela, a ako je to činila samo kako bi snimila film, onda može biti zadovoljna jer će isti sigurno biti jedan od gledanijih u BiH.

(source.ba)


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh