BiH

Višemilionske štete u budžetu FBiH – Registruju humanitarnu udrugu a otvore hotel!

Višemilionske štete nastale su po budžete u FBiH zbog sve raširenije pojave da udruženja i fondacije izigravaju zakon baveći se privrednom djelatnošću, za šta ne plaćaju porez, što će se pokušati suzbiti izmjenama i dopunama zakona kojima je precizirano da ne mogu obavljati privrednu djelatnost osim ako ne osnuju firmu.

No image - Haber.ba


Sarajevo (Foto: Arhiva)

Ipak, ekonomski analitičari, ali i u Ministarstvu pravde FBiH slažu se da su neophodne jače inspekcijske kontrole i sankcije kako bi izmjene i dopune Zakona o udruženjima i fondacijama, o kojima će ove sedmice raspravljati poslanici Parlamenta FBiH, imale efekta.

“Nemamo procjenu šteta zbog sve raširenije pojave zloupotrebe u radu udruga i fondacija, ali činjenica da se bave biznisom, a ne plaćaju obveze kao privredni subjekti govori o velikoj cifri za koju je država zakinuta, sigurno su milioni KM u pitanju. Izigravaju se zakoni. Registruje se kao udruga, a u sklopu udruge ima, na primjer, kafić”, kazao je Ivan Matešić, pomoćnik ministra za upravu Ministarstva pravde FBiH.

Istakao je da ne postoji dovoljno jak inspekcijski nadzor kako bi se provjerilo da li se udruženja i fondacije bave samo onim za šta su registrovani, te da je cijela priča u vezi sa izmjenama zakona nastala nakon akcije inspekcije kada su, između ostalog, u Međugorju zatečeni mini-hoteli, a oni koji su ih držali su registrovani kao humanitarna organizacija.

Naglasio je da je Zakonom o udruženjima i fondacijama određeno da mogu osnovati subjekte za privrednu djelatnost, dok po izmjenama to moraju učiniti i podlijegati obavezama kao svaka firma, te će im u protivnom biti zabranjen rad i biće brisani iz registra.

Izjave u Federalnoj upravi za inpekcijske poslove nismo uspjeli dobiti. Nakon prošlogodišnjeg inspekcijskog nadzora nad djelovanjem nevladinih i humanitarnih organizacija istaknuto je da je u FBiH bilo 59 “lažnih” organizacija.

U obrazloženju izmjena i dopuna zakona naznačeno je da pojedina udruženja i fondacije koriste niži stepen kontrole u izmirenju poreskih obaveza, te se bave privrednom djelatnošću i zloupotrebom propisa nanose ogromnu štetu odgovarajućem budžetu.

Igor Gavran, ekonomski analitičar u Vanjskotrgovinskoj komori BiH, istakao je da pozdravlja inicijativu da ova oblast bude dodatno uređena i da svako ko se bavi privrednom djelatnošću tako bude i registrovan i uđe u poreski sistem, ali je pitanje koliko će izmjene zakona biti efikasne bez kontrole.

“Bez kontrole i nadzora nijedan zakon nije dovoljan. Imate zakone koji se tiču rada pa opet imate raširen rad na crno. I po aktuelnom Zakonu o udruženjima i fondacijama može legalno poslovati onaj ko to želi”, dodao je Gavran.

Kazao je da je osnivanje udruženja postalo unosan biznis, a s druge strane se stvara konfuzija kod članova.

“Moguće je da nekoliko građana osnuje udruženje, recimo poljoprivrednika, metalskog sektora i drugo, i predstavlja se kao zastupnik nečijih interesa. Predstavlja se kao neprofitno, a ima dodatnu zaradu”, rekao je Gavran.
Veliki broj udruženja biće brisan

Veliki broj udruženja biće brisan iz registra iz zakonskih razloga, odnosno jer ne održavaju godišnju sjednicu skupštine, ne podnose izvještaje i ne sređuju finansijske račune, kazao je Ivan Matešić, pomoćnik ministra za upravu Ministarstva pravde FBiH.

“Tri čovjeka osnuju udruženje i na kraju nema ništa do njega. Osnuju ga zbog grantova. Njegovo brisanje je dugotrajan posao. Potrebno je prvo da se očituju, da ih se upozori”, dodao je Matešić.

(nezavisne)


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh