BiH

UIO BiH – U BiH krivotvorili patike "Nike" u vrijednosti 100.000 KM (FOTO)

Ovlašteni službenici Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, na području Regionalnog centra Tuzla, privremeno su oduzeli raznu robu vrijednu više od 100.000 KM.

No image - Haber.ba


Krivotvorena roba (Foto: Source)

Iz UIO je saopćeno da je u kontroli kontejnerske pošiljke iz Kine, u carinskoj ispostavi Tuzla, otkriveno 1.200 pari patika, gdje je detaljnim pregledom utvrđeno da se radi o patikama marke “Nike-Mercurial”, a koje je uvoznik iz Distrikta Brčko pokušao da uveze u carinsko područje BiH.

S obzirom da se radi o zaštićenom robnom žigu, postupajući po službenoj dužnosti Carinska ispostava Tuzla pismeno se obratila pravnom zastupniku „Nike“ za BiH u cilju daljnjeg postupanja prema odredbama Zakona o žigu u BiH.

Otkriven je i novi modalitet prevare od strane uvoznika koji na prostor BiH nastoje uvesti krivotvorenu robu.

Naime na patikama su primjećene neobične oznake koje su asocirale na robni znak „Nike“.

Na đonu patika je bio vidljiv utisnut natpis „Mercurial“ što je dodatno asociralo da patike tog naziva ima samo „Nike“. Uočeno je da neobičan znak koji se nalazio sa lijeve i desne strane patika nije ni zalijepljen na patiku niti je ofarban.

Blagim struganjem isti je počeo da otpada i da se ispod istog pojavljuje znak crne boje, zaštićene robne marke „Nike“.

Također, na Graničnom prelazu Pavlovića most, zbog utvrđenih carinskih prekršaja od nekoliko lica oduzeta je razna roba u vrijednosti od 20.000 KM.

Radilo se o 13.056 komada samljepljivih etiketa raznih robnih marki Nike, Fila, Puma i Adidas. Pored toga jedno lice je pokušalo da nezakonito uveze u BiH bez prijavljivanja carinskim organima raznu kožu i metalne ukrase, trake i lijepilo za obuću.

Privremeno su oduzete i i razne teksas jakne koje nisu bile prijavljene za uvozne carinjenje. Lica koja su počinila carinske prekršaje predata su u nadležnost Prekršajnog odjeljenja Osnovnog suda u Bijeljini.

(fena)


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh