BiH

Reprogrami milionskih dugova – Ne nazire se kraj agoniji zdravstvenog sektora RS-a

Na Klinici za pulmologiju Kliničkog centra Banjaluka, na kojem se liječe i oboljeli od karcinoma pluća, najteži pacijenti osuđeni su satima na drvenoj stolici čekati da se oslobodi krevet kako bi mogli primiti terapiju.

No image - Haber.ba


Bolnica (Foto: Ilustracija)

Oni “sretniji”, koji i dobiju krevet, zateći će prljavu plahtu. Deka, jastuk, samo su misaona imenica.

Ovo je samo jedna od mračnih slika KC Banjaluka, a stanje je gotovo identično i u većini zdravstvenih ustanova RS-a, u kojima vlada hronična nestašica citostatika, infuzije i niza lijekova od vitalnog značaja za život pacijenata.

Istovremeno, dugovi zdravstvenih ustanova RS-a, po osnovu neplaćenih doprinosa za zdravstveno i penziono osiguranje zaposlenim, mjere se desetinama miliona KM.

Iako se stanje u zdravstvenom sektoru RS-a iz godine u godinu pogoršava, a dugovi rastu progresivno, Vlada još nije preduzela konkretne korake koji bi doveli do poboljšanja. U prilog tome ide i ovosedmična odluka prema kojoj je Vlada, navodi se u saopštenju za javnost, na prijedlog Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite, donijela zaključak kojim je obavezala Poresku upravu RS-a i javne zdravstvene ustanove da usaglase način i rokove izmirenja dospjelog i neizmirenog duga za doprinose.

(oslobodjenje)


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh