BiH

Mete prisluškivanja – Niko ne štiti tajnost telefonskih razgovora bh. političara?!

Telefonski razgovori visokorangiranih funkcionera u BiH bi takođe mogli biti meta prisluškivanja stranih obavještajnih službi ukoliko bi za to imali interes, a načini zaštite gotovo da i ne postoje, smatraju eksperti.

No image - Haber.ba


Mobiteli (Foto: Ilustracija)

Naime, iako su nam manje-više sve policijske agencije u BiH rekle da provode “određene mjere” zaštite štićenih osoba, niko nam decidno nije mogao odgovoriti da li se i na koji način štiti tajnost telefonskih razgovora bh. političara.

Mirna Šoja, portparol Ministarstva unutrašnjih poslova RS, ističe da oni preduzimaju “sve radnje u cilju zaštite takvih ličnosti, koje podrazumijevaju operativne, fizičke i taktičke mjere”, bez navođenja detalja.

U MUP-u FBiH su nam, pak, potvrdili da se oni ovim vidovima zaštite ne bave, dok iz SIPA nismo dobili odgovor, a u inicijalnom razgovoru nam je rečeno da ne vjeruju da takva vrsta zaštite postoji u okviru njihove agencije.

Nekoliko članova Zajedničke komisije za nadzor Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH nam je reklo da nemaju saznanja da li, eventualno, OBA sprovodi neke operativne radnje zaštite telefonskih razgovora važnih ličnosti u BiH.

U Predsjedništvu BiH nam je rečeno da nemaju saznanja da li neka služba u BiH sprovodi zaštitu telefonskih razgovora članova Predsjedništva.

“Nemamo nikakva saznanja o tome. Moguće da nešto u vezi s tim radi OBA”, rečeno nam je u Predsjedništvu.

Ni u Palati predsjednika RS ne znaju da li neko štiti telefonske razgovore predsjednika.

“Moguće da MUP RS sprovodi neku zaštitu, mislim da bi to trebalo da bude njihov posao”, rečeno nam je u Palati.

Iako nam iz Ministarstva bezbjednosti BiH nije stigao odgovor na pitanje koje smo postavili, nezvanično su nam rekli da ta vrsta poslova nije u njihovoj nadležnosti, te da ne znaju ko ih i na koji način radi, ako ih radi.

Sa druge strane, bezbjednosni eksperti ističu da efikasna zaštita protiv nezakonitog prisluškivanja od strane velikih stranih obavještajnih zajednica – i ne postoji. Marko Nicović, bezbjednosni stručnjak iz Srbije, ocjenjuje da su šanse malih zemalja da se zaštite nikakve, s obzirom na to da i velike zemlje poput Njemačke i Francuske imaju takve probleme. Kako on ističe, samo velike zemlje, poput SAD, imaju tehničke i finansijske mogućnosti za globalno prisluškivanje.

“SAD kontrolišu većinu svetske satelitske mreže i optičkih kablova, preko kojih imaju pristup većini telekom provajdera širom sveta, internetu i društvenim mrežama. Preko tih čvorova NSA može da pristupi bilo kome bilo gde u svetu. Oni koji poseduju takvu tehnologiju uopšte nemaju potrebe da se spuste na teren i da traže dozvole od lokalnih telekom operatera”, rekao je on.

U Njemačkoj se i dalje ne stišava bura nakon što je otkriveno da je Američka obavještajna agencija NSA prisluškivala mobilni telefon Angele Merkel, njemačkog saveznog sekretara i predsjednika Hrišćansko-demokratske unije, najveće njemačke partije. Ali, sudeći po medijskim napisima, Amerikanci od Merkelove nisu imali nikakvu šansu dobiti bilo kakve relevantne informacije. Naime, kako je sama Merkelova pojasnila, telefon koji je vjerovatno prisluškivan nije službeni Vladin telefon, koji je kripto zaštićen, već partijski telefon. Navela je da partijske razgovore nije željela voditi na račun njemačkih poreskih obveznika.

“Za to koristim partijski telefon jer ne želim da javnost stekne utisak da miješam državne i partijske poslove. Za sve državne poslove postoji kripto zaštita i takve razgovore ne vodim mobilnim telefonom”, objasnila je ona na pres-konferenciji. Time je, kako pišu njemački mediji, riješena dugogodišnja “misterija” zašto Merkelova na sjednicama Saveznog parlamenta često u rukama ima dva telefona.

Tamošnji mediji, osim toga, pišu da sve službene telefone njemačke vlade štiti Savezni zavod za zaštitu bezbjednosti informacionih tehnologija, te tvrde da ne postoji ni teoretska šansa da bilo koja služba na svijetu može probiti njihove kodove.

Britanski “Gardijan” donio je nove informacije zasnovane na dokumentima zviždača Edvarda Snoudena, prema kojima je NSA, osim Merkelove, prisluškivala telefone još oko 35 svjetskih državnika.

Kako piše list, od američkih službenika u Bijeloj kući, Stejt departmentu i drugim odjeljenjima je traženo da njihove telefonske imenike podijele sa NSA, koji su onda obrađivani. Na taj način, kako piše list, došlo se do brojnih kontakata širom svijeta.

Nicović, kako kaže, ne vjeruje da male zemlje poput BiH, Srbije i Hrvatske sebi mogu priuštiti skupu i komplikovanu tehnologiju kripto zaštite.

“Osim toga, ove zemlje su premrežane uzduž i popreko raznim obaveštajnim zajednicama, tako da je pitanje koliko bi takvi sistemi uopšte mogli koristiti”, smatra on.

(nezavisne)


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh