BiH

Izgradnjom tunela Hranjen vremenska udaljenost između Sarajeva i Goražda bit će smanjena na 45 minuta

Delegacija JP Autoceste FBiH predvođena direktorom Adnanom Terzićem sastala se sa delegacijom Vlade Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde na čelu sa premijerom Emirom Okovićem, kako bi prezentovali plan cestovnog povezivanja glavnog grada Bosne i Hercegovine sa gradom na Drini.

Prezentacija plana izgradnje tunela "Hranjen" - Avaz.ba

Advertisements

Kako je kazao Terzić, uzgradnja tunela Hranjen predstavlja historijski projekat za Goražde. Nakon izgradnje, tunel Hranjen bit će najduži cestovni tunel u Bosni i Hercegovini.

Projekat izgradnje brze ceste u poluprofilu vrijedan je 190 miliona KM i podijeljen je u dvije faze…

Prvi lot prve faze je izgradnja 70 miliona KM vrijednog tunela Hranjen, dužine 5,8 kilometara, za šta je JP Autoceste FBiH raspisalo tender koji je u toku.

Novac za prvi lot prve faze bit će obezbijeđen iz budžeta Vlade FBiH za 2018. godinu.

Radovi drugog lota prve faze će uključivati sekundarnu oblogu i opremanje tunela i izradu brze ceste u poluprofilu koja će jednoiposatnu udaljenost između Sarajeva i Goražda skratiti na 45 minuta, odnosno sa sadašnjih 95,6 bit će smanjena na 56 kilometara.

Vrijednost radova u drugoj fazi iznosi 120 miliona KM, a sredstva će biti naknadno obezbijeđena. Po okončanju ovih radova prve faze ostaje i druga faza, kompletiranja brze ceste na puni profil.

Rok za izgradnju tunela Hranjen je 36 mjeseci.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh