BiH

Završne riječi – Predmet "Zijad Turković": Zuban je bio cilj, a ne rezultat istrage

Ifet Feraget, advokat Nijaza Zubana, optuženog da je kao član zločinačke organizacije Zijada Turkovića učestvovao u pljački 2,5 miliona KM iz Cargo centra sarajevskog aerodroma, danas je od Sudskog vijeća u ovom postupku zatražio da oslobodi krivnje njegovog klijenta, jer Tužilaštvo nije van svake razumne sumnje dokazalo njegovu krivnju.

No image - Haber.ba


Zuban i Feraget u sudnici Suda BiH (Foto: Sud BiH)

“Sve se svodi na kazivanja svjedoka pokajnika Isljama Kalendera, a da njegove riječi nisu potkrijepljene  dokazima ni subjektivne ni objektivne prirode. Moj branjenik tvrdi da mu je ovo namješteno, iako nije bio u sukobu sa bilo kim od svojih nadređenih. Ipak, suspendovan je sa svog radnog mjesta, te je to mjesto oslobođeno. Ostao je bez bilo kakvih primanja, miruju mu sva prava i obaveze iz radnog odnosa, iako to nije regulisano Zakonom o radu. I pored toga, Zuban nije htio tužiti firmu u kojoj je od svoje 23 godine”, kazao je Feraget.

Advokat je nadalje kazao da je Tužilaštvo u ovom slučaju pogazilo sve principe zakonitosti te je tokom postupka prikrivalo činjenice koje idu u prilog njegovom branjeniku i grubo prekoračilo svoja ovlaštenja na Zubanovu štetu. Tako je između ostalog naveo da je Tužiteljstvo odbilo da izvrši suočenje Zubana sa Kalenderom koji, kako je u više navrata istakao Feraget, jedini tereti njegovog klijenta.

“Moj klijent je optužen na čistu miru i to zato što on nije bio rezultat ove istrage već njen cilj”, kazao je Feraget koji je također doveo u pitanje zapsinike o saslušanjima, koje je vodilo Tužilaštvo, jer nisu doslovno citirali riječi ispitanika. Kazao je i da Tužilaštvo nije saslušavalo očevice, već svjedoke iz treće ruke poput Hajrudina Memovića.

(fena)


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh