BiH

Bosanska Krupa – Ispunjena želja poginulog bh navijača, porodici Bajraktarević se radi krov na kući

Nekoliko dana poslije dženaze trojici Ljutih Krajišnika, među njima i Hasibu Mahmiću koji je vodio ovu po mnogo čemu posebnu grupu sportskih navijača koji su pratili Zmajeve, ostvario se i drugi san koji su momci započeli, a koji su ljudi, koji su prepoznali njihovu ideju, svojim darivanjem, završili u ime njih.

No image - Haber.ba


Porodica Bajraktarević (Foto: Mojusk.ba)

Porodica Safeta i Jasminke Bajraktarević dobila je sa prikupljelnim novcem na sergiji da sada ima dovoljno materijala i sredstava da do zime ima dobije krov. U ime Ljutih Krajišnika predaji specifikacije i novca i materila je porodici predao potpredsjednik Ljutih Krajišnika –Amel Bratić.

Ljubav prema svemu onome što je bilo mjerilo poštovanja prema domovini, prema onima koji su nam omogućili da živimo na svojim ognjištima, prema onima koji su svojim zalaganjem i izdizanjem iznad svih boljki naše stvarnosti i kočnica koje nedozvoljavaju da BiH bude jedna od savremenih država, u svojim ciljevima nadopunili su i Hasibovom idejom da pomažu one ljude koje su ostali zaboravljeni u svojoj bolesti, neimaštini i nemogućnosti da sebi i svojoj porodici obezbjede dostojan život.

Kada je Hasib vidio na portalima priču o porodici Safeta i Jasminke Bajraktarević iz Bosanske Otoke, došla je i ideja da pomogne ovoj porodici. Odlučio se i došao u porodicu Bajraktarević i zanimao se šta bi trebalo da se kuća Safetova prekrije i zatvori da bi se sigurnije dočekala zima. Obećao je da će pokrenuti akciju među svojim prijateljima, odnosno da će Ljuti Krajišnici dati svoj doprinos u ostvarenju njihovih želja i uputiti apel javnosti, ili bolje dobrim ljudima da zajedno, prije zime riješe problem Safeta i Jasminke. Sa svojim prjateljima se odlučio i na štampanje i prodaju bedževa koji su imali simbole njihove navijačke skupine. Novac je planiran za postavljanje krova porodice iz Bosanske Otoke.

Momak koji je iza sebe imao život kojeg bi se u njegovim mladim godinama odrekao svako, nadrastao je nedaće kada mu se taj tegobni život smilovao i nagradio za svu patnju i osigurao bolju budućnost. Uz Zmajeve, svoje drugove, došao je na ideju da pomaže, odnosno da ljudima koji su postajali članovi Ljutih ponudi i djelovanje u humanitarnim akcijama. Drugovi su to prihvatili pa je tako realizirana, uz brojen manje, i akcija za oboljelog Nedžada Beširevića.

Svoj najveći san, plasman reprezentacije na svjetsko prvenstvo u Brazil je imao priliku doživjeti, uživati. Ovaj drugi, humanitarni cilj već nekoliko sati poslije, kada su Hasib, Almir i Vildan zauvijek otišli u san, u amanet je ostavio svojim prijateljima, ili možda je bolje reći, njihovi prijatelji su se osjećali dužni da u ime poštovana i ljubavi, njihov san dovrše.

U srijedu, u ime svojih prijatelja Amel Bratić, potpredsjednik navijačke skupiine Ljutih Krajišnika posjetio porodicu Bajraktarević i informirao ih o visini prikupljenih sredstava koja su bila dovoljna da se kupi i i ugradi potrebni materijal u kuću Safeta i Jasminke u Bosanskoj Otoci. Prikupljeno je ukupno 6600 konvetibilnih maraka-odnosno po valutama 101 ameročki dolar, 1035 eura i 4400 konveribilnih maraka, dovoljno za sve ono što je sadržavala specifikacija potrebnog materijala da bi se pokrila kuća otočke porodice.

Susret, sjećanja, koja je Jasminka podijelila sa Amelom bila su prepunjena bolom, tragičnom sudbinom čovjeka kojeg su upozanali tek koju sedmicu ranije, koji je ponudio pomoć u pokrivanju kuće, darivao djecu Bajraktarevića majicama Ljutih Krajišnika, koje su sada njihov najdraži dar, sa kojim polaze na spavanje ustaju i rade. Radovi na kući traju, nabavljen je materijal da se završi krov i prostorije pod krovom, sa prikupljenim sredstvima u Mahmić selu humanih ljudi na dženazi, ostvarena je želja skromne porodice Bajraktarevića.

Ljuti Krajišnici, svojom akcijom poslije pogibje Hasiba Mahmića ispunili su i njegov zamišljeni i započeti san da u normalnim uvjetima ova porodica dočeka zimu. Plan im je da nastave i Hasibovu ideju da navijačka skupina „Ljutih Krajišnika“ nastavi i dalje pratiti Zmajeve, da u tome ujedinjuju iskrene ljubitelje bosanskohercegovačkog nogometa na principima poštivanja sportske i fer borbe koja pripada najdomoljubnijem osjećajima, te da takvim osjećajima pronalaze ljude kojima, zajedno sa svojim članovima i prijateljima, mogu pomoći u životu i olakšati tegobe u kojima je sadražana njihova svakodnevnica. Time će na najbolji i primjereni način nastaviti poštovati Hasiba, Vildana i Almira. Suze na licu Jasminke, u rukama čvrsto stisnuta četiri bedža koja su trebala biti dio prikupljanja sredstava, darovana su svakom članu ove porodice Bajrakatarević koji su sa dobrim djelom Ljutih dobili još jednu porodicu sa kojom će disati u svakom trenutku svoga života.

(mojusk.ba)


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh