BiH

IPA fondovi – Ako ne bude dogovora, BiH gubi 100 miliona eura godišnje

Ukoliko u narednom periodu ne bi bilo dogovora na dva pitanja koja stoje na evropskom putu, Bosna i Hercegovina bi mogla gubiti oko 100 miliona eura godišnje.

No image - Haber.ba


Igor Radojičić (Foto: Arhiva)

Rečeno je to tokom sastanka u Parizu između predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske Igora Radojičića s direktorom za Evropu Ministarstva vanjskih poslova Republike Francuske Ericom Fournierom, na kojem je bilo riječi o dva ključna evropska pitanja, implementaciji Presude “Sejdić-Finci” i mehanizmu koordinacije.

“Predstavnici Francuske, pored izražavanja nezadovoljstva zastojem i nerješavanjem ovih pitanja, upozorili su na moguće negativne posljedice, pogotovo za ostvarivanje IPA fondova, ukoliko u narednom periodu ne bi bilo dogovora na ova oba pitanja jer bi BiH mogla u narednim godinama gubiti oko 100 miliona eura godišnje”, saopćeno je iz Kabineta predsjednika entitetskog parlamenta.

Predstavnici Ministarstva vanjskih poslova interesovali su se i za aspekt bezbjednosti i vojske u BiH, te za nastavak misije Altea u BiH.

Radojičić je iznio je stavove RS oblasti odbrane i organizovanja oružanih snaga, koji su više puta ranije usvojeni u Narodnoj skupštini, stoji u saopćenju.

Također, razmijenili su mišljenje i o stanju u pravosuđu, saglasivši se da je objektivno i nepristrasno pravosuđe potrebno, a da je postojećim sistemom sigurno neophodna reforma te da je potrebno nastaviti strukturalni dijalog o pravosuđu.

Bilo je riječi i o obilježavanju 100 godina početka Prvog svjetskog rata.

“Francuska Vlada je uključena s podrškom zajedničkim projektima, kojima se treba obilježiti 100 godina od početka Prvog svjetskog rata, s ciljem i namjerom da se upozori na besmislenost rata i na potrebu mira u svijetu. U tom pogledu su i neki predstavnici Sarajeva i Istočnog Sarajeva već dolazili u Francusku radi dogovora o nekim zajedničkim projektima u obilježavanju 2014. godine”, stoji u saopćenju.

(fena)


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh