BiH

FBiH – Drastično povećanje kazni riješava problem zapošljavanja na crno

Predsjedavajući Ekonomsko-socijalnog vijeća za teritoriju FBiH Edhem Biber pozdravlja usvajanje Nacrta zakona o prekršajima u Vladi FBiH i smatra da će ovo zakonsko rješenje dobiti potrebnu podršku u Federalnom parlamentu.

No image - Haber.ba


Edhem Biber (Foto: Arhiva)

“Ovo je već treća verzija zakona o prekršajima. Nažalost, prve dvije nisu dobile potrebnu većinu u Parlamentu. Očekuje se da ova najnovija verzija dobije podršku jer neophodno je izvršiti izmjene tog zakona iz razloga što su dosadašnje propisane kazne bile minimalne, pa se tako mnogima isplatilo te kazne plaćati, a ne činiti ništa, naprimjer,  da se prijave radnici”, kazao je Biber za Fenu.

On ističe da je upoznat kao sindikalni aktivist da je takvih slučajeva bilo 2007. i 2008. godine i da su pojedinci “maltene unaprijed plaćali kazne, a nisu prijavljivali radnike”.

“Mislim da će drastično povećanje kazni imati preventivnu funkciju i mnogi će se zamisliti prije nego što uđu u procese nelegalnog zapošljavanja i vjerovatno će sada mnogi izbjegavati takvu situaciju. Ovaj zakon, dakle,  treba donijeti, prije svega da bi se uredila oblast rada”, rekao je predsjednik ESV-a FBiH.

Komentirajući Nacrt zakona o prekršajima koji je Vlada FBiH jednoglasno usvojila prije dva dana  i predsjednik Saveza samostalnih sindikata (SSS) BiH Ismet Bajramović izjavio je za Fenu da Sindikat podržava predložena zakonska rješenja.

“Ukoliko bi takav zakon bio usvojen i provođen onda niko ne bi ni pomislio da ne potpiše ugovor o radu, što nama ide u prilog, a onda i državi  više ne bi bila potkradana kroz crno tržište radne snage. Tražimo od parlamentaraca da podrže ovaj zakon da bismo spriječili legalnu pljačku države kroz crno tržište radne snage koje podrazumijeva da nema sredstava na osnovu poreza, što se odražava na budžetima i, pogotovo, na fondovima PIO”, poručio je Bajramović.

(fena)


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh