BiH

Sarajevo – Danas pregovori predstavnika Vlade i Elektroprivrede: Traži se rješenje da u mraku ne ostanemo žedni

Preduzeću Gras neće biti isključena struja iako je to bilo najavljeno iz Elektroprivrede BiH. Na jučerašnjem sastanku kojem su prisustvovali v.d. direktor Grasa Omer Hadžiomerović i predstavnici Elektrodistribucije Sarajevo dogovoreno je da se Grasu struja ne isključuje..

No image - Haber.ba


GRAS (Foto: haber.ba)

Kako je kazao v.d. direktor Grasa Omer Hadžiomerović pare će Elektrodistribuciji danas biti na računu.

–  Mi smo uplatili tekući račun u iznosu od 150 hiljada KM i danas će im biti uplaćeno još 50 hiljada maraka i time ćemo isplatiti tekući račun za struju. U Elektrodistribuciji su zadovoljni načinom na koji izmirujemo račune i zauzeli smo zajednički stav da sve probleme rješavamo protokolom koji će ići prema Vladi Kantona Sarajevo i Ministarstvu saobraćaja KS-a. Najbitnije je da smo postigli dogovor i da struja Grasu neće biti isključena, a to znači da će građani imati redovan prevoz, kazao je Hadžiomerović.

Nema para

I dok je situacija sa Grasom koliko-toliko povoljna, isto se ne može reći i za račun javne rasvjete koji je dosegao skoro 740 hiljada maraka. Ukoliko se ne plati, iz Elektrodistribucije obećavaju da će cijeli Kanton dovesti u situaciju u kojoj su se prije nekoliko mjeseci našli objekti Vodovoda i kanalizacije, te preduzeća Gras, u potpunom mraku.

Predstavnici ministarstva nadležnog za javnu rasvjetu, prostornog uređenja i zaštite okoliša, upoznati su sa problemima i nadaju se kako će i u noćnim satima stanovnici glavnog grada Bosne i Hercegovine vidjeti kuda idu.

– Nadam se da neće biti isključenja struje i mi ćemo sutra (četvrtak op. a.) imati razgovore sa predstavnicima Elektroprivrede BiH. Kada je u pitanju javna rasvjeta, to je stvar punjenja budžeta. Ja sam za svaki račun koji sam dobio za javnu rasvjetu izdao nalog da se plati, ali s obzirom na to da nema para u budžetu, to nije urađeno, pojasnio je Zlatko Petrović, ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo.

Tekuće i fakture za dug

I dok najave da će struja Grasu, ali i na stubovima ulične rasvjete biti isključena ne čude, većina Sarajlija ostala je zaprepaštena prijetnjama da bi mogla ostati bez vode. I to one vode koja je u posljednjih nekoliko mjeseci poskupjela i do 61 posto. Postavlja se pitanje kako je moguće da i pored poskupljenja Vodovod i kanalizacija nema para da plati račune. U ovom slučaju ministar Petrović je naglasio kako ima novca za tekuće fakture, ali da još malo nedostaje za fakture dugovanja. Dug usput iznosi 6,4 miliona maraka.

– Imamo tekuće fakture i fakture za dug. Vodovod i kanalizacija sada je spremna finansijski da plaća tekuće fakture, a tražimo način da smanjimo i dug. Nadamo se da ćemo i to riješiti, zaključio je Petrović.  

(oslobođenje)


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh