BiH

Tim MUP-a RS utvrdio – Pojedini inspektori odrađivali poslove za zelenaše

Određeni broj policijskih službenika MUP-a RS doveden je u vezu sa Branislavom Smiljanićem Ćelom (37), optuženim za teške iznude, pranje novca i zelenaštvo, utvrdio je nakon istrage Tim MUP-a RS, koji je prije oformio ministar Radislav Jovičić.

No image - Haber.ba


MUP RS (Foto: Arhiva)

Ovaj tim je došao  do podataka da su inspektori CJB Banjaluka i drugi službenici MUP-a RS zloupotrijebili službeni položaj u akcijama kodnih naziva “Taksi”, “Knez” i “Knez dva”.

Drugim riječima, Tim MUP-a RS utvrdio je da  postoji krivična odgovornost inspektora koji su za Smiljanića odrađivali razne prljave poslove, među kojima su najgnusiji protivzakonito privođenje i mučenje građana.

MUP RS juče nije saopštio imena prljavih inspektora CJB Banjaluka i policijskih službenika, ali saznajemo da će i ona biti poznata do kraja ove sedmice.

Glavni “okidač” u priči o formiranju Tima bili su nedavno objavljeni transkripti razgovora između inspektora CJB Banjaluka i optuženog Smiljanića. U ovim razgovorima koji su preslušani u banjalučkom Okružnom sudu moglo se čuti kako inspektor Siniša Vojvodić i tadašnji šef Kriminalističke policije u PS Obilićevo Goran Guska prenose Smiljaniću detalje o mučenju jednog Banjalučanina. Još ranije su objelodanjeni kontakti inspektora Siniše Karanovića sa Smiljanićem.

“Nezavisne” su još u septembru prošle godine objavile da su u vezu sa Smiljanićem, osim pomenutih, dovedeni i Goran Vojvodić, tadašnji šef Krim-policije Policijske stanice Lazarevo, te inspektori Danijel Kovačić i Ognjen Kos.

Tim MUP-a ujedno je utvrdio da postoji i određen broj policijskih službenika protiv kojih se ne može voditi ni krivični, ali ni disciplinski postupak, s obzirom na to da je nastupila zastara.

Ovi policijski službenici koji su ukaljali ugled MUP-a RS biće kažnjeni degradiranjem.

“MUP RS konsultovaće se sa nadležnim tužilaštvom kako bi bile preduzete dalje radnje iz nadležnosti Ministarstva u vezi sa eventualnim procesuiranjem policijskih službenika za koje se utvrdi da postoji osnov sumnje da su počinili krivična djela”, naveli su juče iz MUP-a RS.

Ove  aktivnosti, istakli su u MUP-u,  pratiće i aktivnosti Inspektorata za unutrašnju kontrolu u vezi sa pokretanjem disciplinskih postupaka za one policijske službenike koji su svojim ponašanjem narušili ugled MUP-a RS zbog komunikacije sa optuženim licima u pomenutim predmetima, na način da su uzimali pozajmice na kamatu i vršili posredovanje.

Policija je ujedno pozvala sve građane da, ukoliko imaju bilo kakve informacije o umiješanosti pripadnika MUP-a RS u kriminalne radnje, to prijave na besplatnu telefonsku liniju 051/219-300 ili u najbližu policijsku stanicu.
Razgovori koji su šokirali MUP RS

Siniša Vojvodić, inspektor CJB Banjaluka

VOJVODIĆ: Prep'o se, prep'o kad je čuo. Zna on mene izgleda, prep'o se. Marić se odmah u startu počeo derati na njega. Onda ga ja malo pljesnem sa jedne, pa sa druge strane, rekoh – čije ti dijete tučeš, a on viče – nisam, majke mi. Svime se kune da nije udario dijete, kaže da ih je rastavljao, da je mali njegov jak, kad nije udavio ovoga.

SMILJANIĆ: Jeb.. mu familiju. Udaviću ja njega samo da ustanem za 15-20 dana.

VOJVODIĆ: Znaš koliko smo ga držali, tri do četiri sata. Pa bio je Guska (šef Krim-policije) ovuda, znaš, da ga ne bi ovi gore čuli, dere se on – nemojte, a Malić (Dragan Malić, inspektor u PS Obilićevo) se dere ko luđak na njega. Ma joj, da ga čuju ovi gore iz disciplinske.

SMILJANIĆ: Je li ga on popravio ijednom?

VOJVODIĆ: Jeste, Malić ga je nogom udario iz okreta. Ja vičem stani, bog te, nemoj ga.

SMILJANIĆ: A jebote, nisi ga trebao braniti. Trebao si ga pustiti da malo kmeči.

VOJVODIĆ: Ma nema njega, je.. te on.

SMILJANIĆ: Pa ja sam mu rekao, obična sirotinja.

VOJVODIĆ: Ja tebi ne mogu opisati u kakvom strahu on živi.

Goran Guska, bivši šef Krim-policije PS Obilićevo

GUSKA: Ej, cirkus je bio ovdje!

SMILJANIĆ: Je l’ matere ti, buraz?!

GUSKA: Jeste, vrištao je ovaj kao Damjanov zelenko!

SMILJANIĆ: Je l’ pišti, očiju ti?

GUSKA: Ma slušaj, on je kašo, nema on 50 kilograma

(nezavisne)


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh