BiH

Sindikat je proglasio pobjedu! – Radnici Hidrogradnje čekaju novog direktora

Radnici Hidrogradnje, koji su u štrajku od 30. septembra, jučer su se vratili na posao. Tako su se, kažu, dogovorili sa premijerom Federacije Nerminom Nikšićem i resornim ministrom Erdalom Trhuljem.

No image - Haber.ba


Radnici Hidrogradnje d.d. Sarajevo (Foto: Oslobođenje)

Međutim, podsjećaju da je štrajk samo zamrznut, odnosno može se svakog trenutka odmrznuti ukoliko se Vlada FBiH ne bude pridržavala dogovora.

Peljto dijelio otkaze, pa dao ostavku

Radnici su potpisali sporazum sa premijerom i ministrom kojim se obavezuju da će osigurati povratak radnika na posao. Podsjećaju da će novi direktor biti obavezan u najkraćem roku isplatiti dio zaostalih plata (radnici su posljednju platu primili za juli) a novac će biti obezbijeđen naplatom potraživanja između Hidrogradnje d.d. Sarajevo i Hidrogradnje d.d. Pale. Riječ je o 1,5 miliona KM.

Radnici traže i pisanu obavijest o poslovima koje su dogovorili sa JP Autoceste. Zahtijevaju precizno navedene projekte i ugovorene cijene kako bi se izbjegle eventualne manipulacije.

Sjednica Vlade FBiH je danas, a na njoj će se naći prijedlog odluke kojom se smijenjuje uprava i direktor Džemaludin Peljto. Prije nego što je poslao saopštenje u kojem daje neopozivu ostavku, kako su nam javili radnici, Peljto je počeo pisati rješenja o novim otkazima. Međutim, situacija se naglo preokrenula, i to u korist radnika. Umjesto kucanja rješenja o otkazima, Peljto je otkucao odluku o stavljanju van snage odluke o otkazivanju ugovora o radu. Potom je poslao saopštenje za javnost u kojem obrazlaže svoju neopozivu ostavku.

– Radeći u vrlo teškim uslovima, funkciju direktora obavljao sam stručno, savjesno i korektno poštujući važeće propise i akte Društva. Rezultat rada dosadašnje uprave ovog privrednog društva je pozitivan poslovni rezultat u 2012. godini prvi put nakon tri godine, navodi Peljto u ostavci, iako radnici tvrde da je njegova poslovna politika dovela ovo preduzeće na rub propasti.

Jak sindikat

Redžep Tufekčić, predsjednik Sindikata, Miralem Terzo, predsjednik Nadzornog odbora Sindikata i Selim Salamović, predsjednik Štrajkačkog odbora Hidrogradnje kažu da su odmah dobili dokument o stavljenju van snage odluke o otkazima za 33 uposlenika među kojima su i oni sami.

– Ja sam navikao na otkaze, do sada sam ga dobio čak četiri puta. Sindikat i postoji kako bi se borio za prava radnika. Mislim da smo dokazali da samo jak sindikat može neke stvari promijeniti, kaže Tufekčić, te naglašava da će Sindikat pružiti punu podršku novoj upravi i NO.

(oslobođenje)


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh