BiH

Francuski oficir UNFOPROFOR-a – Suđenje Ratku Mladiću: Bila je to brutalna otmica plavih šljemova

Francuski oficir UNFOPROFOR-a posvjedočio je na suđenju Ratku Mladiću da su srpske snage krajem maja 1995. njega i njegove vojnike zarobile i držale kao taoce.

No image - Haber.ba


Ratko Mladić (Foto: Arhiva)

Svjedočeći pod pseudonimom RM-401, skrivenog lika i elektronski iskrivljenog glasa, francuski oficir je opisao kako su pripadnici “neregularne i regularne vojske bosanskih Srba”, rano ujutro 27. maja 1995. upale na kontrolni punkt “plavih šljemova” na Vrbanja mostu u Sarajevu i zarobile njega i devet njegovih vojnika.

On je precizirao da su napad “izveli fanatici Slavka Aleksića zvanog Vojvoda”, od kojih su neki bili “u uniformama UN-a”. Akcija je bila “komandoska” i “brutalna”, iako nije bilo upotrijebljeno vatreno oružje i niko od Francuza nije bio povrijeđen.

Odmah po zarobljavanju, po iskazu RM-401, srpski vojnici su u blizini Vrbanja mosta tukli pripadnike UNPROFOR-a i prijetili im smrću, a bili su izloženi i gnjevu civila nakon što je VRS pretrpjela žrtve u borbi za most.

Prijetnje vojnika

RM-401 je kazao da je bio prisiljen da obuče uniformu VRS-a i da su mu srpski vojnici prijetili da će ga – ako nešto pođe naopako – tako obučenog potjerati na liniju Armije BiH (ABiH).

Tretman se, po svjedoku, poboljšao kada su taoci bili prebačeni u kasarnu u Lukavici.

RM-401  je izjavio i da je čuo poruku oficira VRS-a  štabu UNPROFOR-a – da će biti pogubljeni ako se snage UN-a ne povinuju njihovim zahtjevima.

Prema optužnici, VRS je tražila da NATO obustavi vazdušne udare, isturajući taoce na svoje objekte koji su bili potencijalna meta.

Mladića, bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske, optužnica tereti za uzimanje više od 200 pripadnika UNPROFOR-a za taoce u maju i junu 1995. poslije vazdušnih udara NATO-a na srpske vojne instalacije.

VRS je francuske vojnike oslobodila 30. jula 1995. godine.

U unakrsnom ispitivanju, Mladićev branilac Dejan Ivetić sugerisao je da je VRS pripadnike UNPROFOR-a držala kao ratne zarobljenike a ne kao taoce, budući da su se “plavi šljemovi” svrstali na stranu ABiH, zahtjevajući vazdužne napade NATO-a na srpske položaje.

“Bio sam zarobljenik, a zapravo talac”, odgovorio je RM-401, negirajući da je UNPROFOR – kojem je zadatak bio da razdvoji sukobljene strane – radio u korist snaga vlade u Sarajevu.

Mladićev advokat uzvratio je tvrdnjom da su francuski UNPROFOR i muslimanske snage zajedno napali VRS i povratili kontrolu nad Vrbanja mostom, te da je zato 27. maja 1995. bilo “mrtvih i Francuza i Srba”.

Povrat autoriteta

“To nije tačno. Francuski UNPROFOR je vratio ono što je izgubio, to posmatračko mjesto, po nalogu predsjednika Republike. Bili smo već dovoljno poniženi i morali smo povratiti autoritet”, odgovorio je RM-401.

Dodao je, međutim, da je ABiH, iako o operaciji nije bila obaviještena, to iskoristila za svoju akciju protiv Srba.

Na sugestiju Odbrane, svjedok je potvrdio da je oficir VRS-a u kasarni Lukavica rekao francuskim vojnicima da će biti tretirani kao ratni zarobljenici i pročitao im Ženevsku konvenciju.

Suđenje Mladiću, kome je na teret stavljen i genocid počinjen u Srebrenici, progon Muslimana i Hrvata širom BiH, te teror nad civilima u Sarajevu, nastavlja se 23. oktobra, prenosi BIRN – Justice Report.

(haber.ba)


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh