BiH

Granični prelazi – SNSD i SDS prizivaju probleme sa Zagrebom i Bruxellesom

Konsultacije unutar klubova SNSD-a i SDS-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH u vezi sa zauzimanjem stava o izjašnjavanju u drugom krugu o ugovoru između BiH i Republike Hrvatske o graničnim prijelazima još su u toku.

No image - Haber.ba


Lazar Prodanović (Foto: Arhiva)

Iako se očekivalo da bar SNSD jučer nakon susreta zvaničnika te stranke u institucijama BiH sa predsjednikom Miloradom Dodikom zauzme stav kako će se izjasniti, to se nije desilo. Instrukcija vezano za ugovor između BiH i Hrvatske o graničnim prijelazima nije bilo.

Kako je za Oslobođenje potvrdio Lazar Prodanović, zamjenik predsjedavajućeg Kluba poslanika SNSD-a, o tome će se stav zauzeti na sjednici Kluba.

– Treba da obavimo još neke razgovore i konsultacije. Konačan stav imat ćemo nakon sjednice Kluba u četvrtak ujutro, istakao je Prodanović.

Ni u Klubu SDS-a još nije bilo razgovora o saglasnosti za ratifikaciju ugovora. Poslanik SDS-a Borislav Bojić potvrdio nam je da će svoje opredjeljenje SDS imati na sjednici Kluba koja će se održati u srijedu navečer.

Kontra svojih kadrova

Poslanici SNSD-a i SDS-a su na posljednjoj sjednici Predstavničkog doma PSBiH glasali protiv davanja saglasnosti za ratifikaciju ugovora između BiH i Republike Hrvatske. Ukoliko u drugom krugu učine isto, odnosno ukoliko budu dvije trećine (deset i više, op.a) poslanika iz RS-a protiv, prijedlog sporazuma će biti odbijen.

To bi moglo izazvati niz problema između BiH i Hrvatske, odnosno Bruxellesa s obzirom na to da je utvrđivanje sporazuma na Vijeću ministara BiH, a kasnije i Predsjedništvu BiH, bilo jedan od uvjeta da građani BiH mogu i nakon 1. jula ulaziti u Hrvatsku bez viza.

Osporavanjem ratifikacije ugovora predstavnici SNSD-a bi u neugodnu situaciju doveli i svoje ministre u Vijeću ministara Nikolu Špirića i Sredoja Novića te člana Predsjedništva Nebojšu Radmanovića, koji su glasali za sporazum, ali i Vladu RS-a sa premijerkom Željkom Cvijanović na čelu, koja je dala saglasnost na njega.

Ovo posebno iz razloga što je Vijeće ministara BiH 29. augusta zaključilo da pokreće inicijativu za izmjenu ugovora o graničnim prijelazima između BiH i Hrvatske. Zadužena je državna Komisija za integrirano upravljanje granicom BiH da uloži sve napore, na osnovu podataka, službenih zahtjeva i potreba BiH, te u interesu građana i privrednika BiH, u pregovaranju s EU kako bi se ispitale mogućnosti otklanjanja uočenih problema u vezi s predmetnom problematikom graničnih prijelaza.

Pokrenuta inicijativa

Državni ministri, na osnovu zajedničke inicijative Vijeća ministara potpisane 29. jula, zadužili su ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, komunikacija i prometa, vanjskih poslova i sigurnosti kao nadležna tijela za analizu mogućnosti, odnosno načina i postupka prekategorizacije graničnih prijelaza, konkretnim prijedlogom mjera po navedenom pitanju.

Vijeće ministara 13. juna jednoglasno je usvojilo izvješće o obavljenim pregovorima za zaključivanje ugovora između BiH i Hrvatske o graničnim prijelazima i, s tim u vezi, utvrdilo prijedlog ovog ugovora. Određeni su sljedeći granični prijelazi: za međunarodni cestovni promet putnika i robe koja, sukladno zakonodavstvima ugovornih strana, podliježe inspekcijskim kontrolama prilikom prijevoza preko zajedničke državne granice: Stara Gradiška – Gradiška i Nova Sela – Bijača. Granični prijelazi za međunarodni cestovni promet putnika i robe te za promet voća i povrća, koji sukladno zakonodavstvima ugovornih strana, podliježu kontroli usklađenosti s tržišnim standardima i utvrđivanju zdravstvene ispravnosti prilikom prijevoza su: Županja – Orašje, Ličko Petrovo Selo – Izačić,  Vinjani Donji – Gorica i Gornji Brgat – Ivanica. Ugovorom su određeni i granični prijelazi za međunarodni promet putnika i robe, i to za cestovni promet, za željeznički promet, kao i stalni granični prijelazi za pogranični promet.

Iz RS-a su od početka nezadovoljni jer se od šest graničnih prijelaza, samo dva nalaze na teritoriji tog entiteta, ali i zbog izostanka konsultacija.

(oslobođenje)


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh