BiH

Generalni štrajk je zamrznut – Radnici Hidrogradnje se sutra vraćaju na posao

Radnici Hidrogradnje se sutra vraćaju na posao, a generalni štrajk je zamrznut do realizacije Sporazuma kojeg je sidikalna organizacija te kompanije postigla sa Vladom Federacije BiH – odlučeno je danas na sjednici Štrajkačkog odbora Hidrogradnje.

No image - Haber.ba


Hidrogradnja (Foto: Haber.ba)

Predsjednik Sindikata Hidrogradnje Redžep Tufekčić je izjavio za Fenu da je sjednica Štrajkačkog odbora Hidrogradnje održana nakon što je danas potpisan sporazum u Vladi i sastanka sa radnicima.

Predstavnici Štrajkačkog odbora  “Hidrogradnje” postigli su Sporazum sa Vladom u kojem se navodi da su Uprava i Nadzorni odbor ovog preduzeća izgubili povjerenje Vlade FBiH kao većinskog vlasnika, te da će biti razriješeni sa trenutnih funkcija.

Također, Sporazumom je utvrđeno da će Vlada u najkraćem roku dati saglasnost za imenovanje vršioca dužnosti direktora Hidrogradnje, a koji će u roku od sedam dana predložiti imenovanje svojih saradnika. Nakon imenovanja novih v.d. članova uprave bit će pokrenuta procedura u vezi izbora novog nadzornog odbora.

Tufekčić je naglasio da će Sindikat “Hidrogradnje” pružiti punu podršku novoj upravi, koja će imati zadatak da nađe nove poslove za ovu kompaniju.

Zaključeno je i da će Vlada FBiH u najkraćem roku obaviti potrebne analize o mogućnostima iznajmljivanja poslovnih prostora u zgradi Hidrogradnje za potrebe federalnih organa institucija, a sav prihod ostvaren na taj način bit će usmjeren za uvezivanje staža radnika Hidrogradnje.

Okupljeni radnici “Hidrogradnje” razišli su se danas sa platoa ispred Vlade FBiH, nakon što su im sindikalni predstavnici saopštili informaciju o postizanju sporazuma sa Vladom FBiH, odnosno sa resornim ministrom.

Radnici Hidrogradnje stupili su u štrajk 30. septembra zahtjevajući uplate doprinosa svim fondovima u FBiH radi uvezivanja staža, isplatu plata i nove poslove.

(fena)


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh