ODGOVORNOST! - #ostanikuci - #ostanidoma
BiH

SARAJLIJE ŠOKIRANE: Na krovu zgrade u Titovoj ulici, u najstrožem centru grada dogradio kuću!

Priča o Zeničaninu koji je na krovu stambene zgrade napravio kuću još se spominje u javnosti. Međutim, da ovo nije sporadičan slučaj i da praktično u svakom gradu ima samovolje pojedinaca pokazuje i primjer iz ulice Maršala Tita 54 u samom srcu glavnog grada BiH.

Kuća na zgradi u Titovoj ulici u Sarajevu - Avaz.ba

Naime, na ovoj lokaciji odmah iznad knjižare “Svjetlost”, jedan od stanara na petom spratu još 2005. godine nadogradio je još jedan sprat stana iako se radi o nacionalnom spomeniku i objektu na kojem je zabranjena gradnja. Stan koji je nadogradio u obliku je kuće. Inače, u ovoj ambijentalnoj cjelini na broju 34 smještena je i Salomova palača izgrađena 1921. godine.

Žalosti i činjenica da ni nakon 13 godina nadležne općinske i kantonalne inspekcije nisu sankcionisale bespravne graditelje koji su bili dužni vratiti ovaj dio zgrade u prvobitno stanje.

Ekipa “Avaza” obišla je ovaj objekat i u razgovoru sa stanarima saznaje se da su vlasnici prije mjesec od svojih komšija zatražili izjave da su saglasni da se dograđeni dio zgrade legalizuje…

Inače, i Komisija za zaštitu nacionalnih spomenika je još 2005. godine registrovala neprimjerenu gradnju na Salomovoj palači.

Salomova palača iz 1912. godine djelo je arhitekte Rudolfa Tönniesa, a zbog nepropisne gradnje ogorčene su i Sarajlije, jer se njom uništavaju ostaci austrougarske arhitekture.

“Nadogradnje u samom centru grada nisu opravdane. Zaista je ružno vidjeti da novokomponiranu gradnju nasilu ubacuju na historijski zaštićene objekte. Ne znam zašto se ne poštuju prostorni planovi za uređenje grada, ovo je samo zagrabi da bude kod “gume” (`Vječna vatra` u centru Sarajeva, op. prir.)”, izjavio je Senad Alihodžić.

Javašluk pojedinaca smeta i gospođi Melihi Pitić:

“Gdje god se nađe neki prostor u centru, grade se novogradnje. To nije uredu, posebno ako ljudi grade bez dozvola. Trebamo očuvati našu historijsku baštinu, posebno građevine iz austrougarskog i osmanskog perioda. Ove zgrade potrebno je restaurirati, a ne uništavati nadogradnjom.”

Sugrađanin Peko Marković istakao je da se radi o nezgrapnoj gradnji, jer je kupola pored nadogradnje izgubila smisao. Prema njegovom mišljenju, izgubljen je estetski dio krova.

“Vidi se da se radi o surogatu, nešto što je vještačko i što nikako ne pripada stilu arhitekture u kojem je zgrada izgrađena”, smatra Marković.

Iz Općine Centar potvrdili su da je Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika u drugom mjesecu 2008. godine ovaj objekt proglasila historijskom građevinom.

“Od tog momenta sve dozvole za eventualnu izgradnju i nadziđivanje objekta su u nadležnosti Federalnog ministarstva prostornog uređenja”, navode.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh