BiH

Ostaju pred zgradom OHR-a – Roditelji iz Konjević Polja bez dogovora sa Inzkom

Predstavnici roditelja bošnjačke nacionalnosti djece koja pohađaju osnovnu školu u Konjević Polju danas su upoznali visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Valentina Inzka sa svim svojim zahtjevima, rekao je nakon sastanka predstavnik roditelja Muhizin Omerović, prenosi Anadolija.

No image - Haber.ba


Roditelji iz Konjević Polja (Foto: Oslobođenje)

Istrajni do ispunjenja zahtjeva

Roditelji, koji sa djecom četrnaesti dan borave u šatorskom naselju prekoputa zgrade OHR-a u Sarajevu, na sastanku su naglasili da neće odustati od traženja da se njihovi zahtjevi ispune, među kojima je glavni onaj o pohađanju nacionalne grupe predmeta, te da ne postoji niko u BiH ko im može reći da se vrate kućama prije nego što dobiju odgovor da li se krše prava njihove djece.

“Gospodin Inzko je rekao da će dati sve od sebe da riješi problem konkretno u našoj školi i da će nastojati da se problem riješi na prostoru kompletne BiH. Mislim da ćemo se ponovo sastati sutra, nakon što oni obave razgovore sa ostalim sudionicima u ovoj priči. On je rekao da je spreman uraditi sve da se pronađe rješenje, tražićemo put da se ovo riješi, da djeca ne bi izgubila godinu”, rekao je Omerović.

Među roditeljima koji su u šatorskom naselju, nalaze se i oni koji su ostavili svoje farme i došli u Sarajevo, podsjetio je Omerović, dodavši kako strahuju da će biti prinuđeni da imanja rasprodaju.

“Mi smo došli ovdje sa odlučnošću da ostanemo koliko god bude trebalo. Nama vrijeme nije bitno i ne brojimo dane, pokušavamo da olakšamo boravak ovdje svima, a posebno djeci koja su istraumatizirana svim i svačim. Ko god hoće neka kaže razlog zašto mi ne šaljemo djecu u školu, a onda neka nas pozovu na odgovornost. Bili bismo više odgovorni da šaljemo svoju djecu u školu gdje znamo da se vrši diskriminacija nad njima, nego što im sad ne damo da idu u školu”, istakao je Omerović.

Zahtjevi za kolektivni azil?

Ukoliko ne dođe do rješenja ubrzo, Omerović je kazao kako će roditelji ili pozvati sve građane BiH da im se pridruže na protestima ili će podnijeti zahtjeve svim ambasadama u BiH da ih kolektivno isele.

“Očigledno je da mi ne možemo ostvariti svoja prava nigdje na području BiH. Možemo, ali ako, kako su nam pojasnili u Tuzlanskom kantonu, upišemo svoju djecu gdje hoćemo, ali da poštujemo zakon o upisnom području, te da prenesemo lične karte u FBiH. Nama to ne pada na pamet, mi smo se vratili u Podrinje, imamo lične karte tamo, tamo želimo da živimo i da umremo, ali da umremo dostojanstveno”, naglasio je Omerović.

Djeca bošnjačke nacionalnosti ne pohađaju Osnovnu školu “Petar Kočić” u Kravici, područna škola u Konjević Polju, od početka ove školske godine, jer, kako tvrde njihovi roditelji, nemaju nastavu iz nacionalne grupe predmeta, kao ni uslove za normalno pohađanje nastave.

(oslobodjenje.ba)


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh