BiH

Život na rubu egzistencije – "Standard građana BiH kao pedesetih godina"

Više od milion i po građana Bosne i Hercegovine, koja broji oko 4,5 miliona stanovnika, živi na rubu egzistencije, a svaki peti stanovnik dnevno može da potroši samo evro i po, koliko koštaju hljeb i mlijeko, pokazuju najnoviji podaci Svjetske banke.

No image - Haber.ba


Siromaštvo (Foto: Haber.ba)

“Ukoliko se ovakva situacija nastavi, BiH će izgubiti srednju klasu, jer se i ta socijalna grupa sve više približava kategoriji siromaštva”, upozorava direktor Ekonomskog instituta iz Bijeljine, Aleksa Milojević, u razgovoru za Radio Slobodna Evropa.

Ekonomski stručnjak ocjenjuje da se danas u BiH živi kao pedesetih godina prošlog vijeka i da je oko polovine stanovništva BiH toliko siromašna da nije u stanju da zadovolji čak ni svoje biološke potrebe.

“Mi smo društvo socijalne nepravde u kojem jedan mali dio gomila bogatstvo, naročito u projektima privatizacije, a sve veći dio klizi prema siromaštvu. Nemamo srednji sloj koji je uvijek jedan od najstabilnijih i socijalnih i ekonomskih faktora”, objašnjava Milojević.

Prema njegovom mišljenju, u BiH se uglavnom živi od izvoza radne snage, dok je drugi izvor sitna poljoprivreda.

“Skoro dvije trećine stanovništva ne mogu da dostignu ni polovinu potrošačke korpe, što znači da smo jako, jako siromašni”, kaže Milojević i dodaje da u zvaničnoj statistici stoji da je BiH srednje razvijena zemlja, što nije istina, tvrdi ovaj ekonomista.

(nezavisne)


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh