BiH

Epidemija bolesti – Više od 160.000 žena u BiH ima osteoporozu

Širom svijeta više od 200 miliona lica boluje od osteoporoze, a procjene su da u BiH trenutno ima oko 162.000 žena oboljelih od ove bolesti, rečeno je na konferenciji za novinare održanoj danas u Sarajevu povodom 20. oktobra, Svjetskog dana osteoporoze.

No image - Haber.ba


Osteoporoza (Foto: Haber.ba)

Prema riječima predsjednika Udruženja za osteoporozu Federacije BiH Šekiba Sokolovića, osteoporoza predstavlja globalni društveni problem i može se govoriti o epidemiji ove bolesti.

Ističući da od osteoporoze pate uglavnom žene, od čega su njih 30 odsto u postmenopauzalnom dobu, Sokolović je objasnio da ova bolest, koju manifestuje smanjenje koštane mase, za posljedicu ima lomove, koji kod starijih osoba često budu i kobni.

Predsjednik Udruženja fizijatara FBiH Mirsad Muftić ukazao je na potrebu preventivnog djelovanja u slučaju osteoporoze kako bi se smanjio rizik obolijevanja od osteoporoze, te savjetuje što više kretanja, adekvatnu ishranu – odgovarajući unos kalcijuma i vitamina D, te eliminisanje loših navika – prestanak pušenja, smanjenje konzumiranja alkohola i gaziranih pića.

“Osteoporoza se relativno lako otkriva skrining metodom – ultrazvučnim mjerenjem gustine petne kosti, ali je zlatni standard za ranu dijagnozu rendgenološka osteodenzitometrija”, objasnio je Muftić.

Konferenciju za novinare u Sarajevu organizovali su farmaceutska kompanija Roche u saradnji sa Udruženjem za osteoporozu FBiH i federalnim Udruženjem fizijatara.

Direktor kompanije Roche Sarajevo Adnan Filipović rekao je da se na ovaj način želi ukazati na značaj prevencije, rane dijagnostike i adekvatnog liječenja bolesti, koja predstavlja jedno od pet najčešćih hroničnih oboljenja.

Svjetski dan osteoporoze prvi put je obilježen 20. oktobra 1996. godine, a ovogodišnji slogan obilježavanja ovog dana je “Jake žene čine žene još jačim”.

(srna)


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh