BiH

"Češljanje" – Na provjeri svako radno mjesto u administraciji BiH

Višegodišnje nekontrolisano "pumpanje" administracije na nivou BiH uskoro bi moglo biti zaustavljeno, jer je posebna komisija za analizu radnih mjesta počela da "češlja" institucije i provjerava zapošljavanja.

No image - Haber.ba


Institucije države BiH (Foto: Arhiva)

Kako pišu banjalučki mediji, činovnički aparat na nivou BiH porastao je lani na više od 22.200 zaposlenih, za čije se plate godišnje daje više od 250 miliona eura.

Iako se godinama upozorava na prekomjeran broj radnika, nova zapošljavanja nikada nisu zaustavljena, a nakon mnogobrojnih upozorenja revizora i nevladinog sektora, Vijeće ministara usvojio je odluke kojima se utvrđuje unutrašnja organizacija organa uprave i razvrstavaju radna mjesta sa detaljnim opisom poslova.

Ove odluke stupile su na snagu još krajem aprila, a sve institucije dužne su da u roku od godinu dana donesu nove pravilnike o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji.

Formirana je i Komisiju za analizu radnih mjesta, koja će pojedinačno analizirati stanje u svakoj instituciji, navedeno je u revizorskom izvještaju o izvršenju budžeta institucija na nivou BiH.

(tanjug)


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh