ODGOVORNOST! - #ostanikuci - #ostanidoma
BiH

ZDRAVSTVO RS-a NA KOLJENIMA: Krivične prijave protiv 36 direktora zdravstvenih ustanova

Strukovni sindikat doktora medicine bh. entiteta Republika Srpska uputio je danas nadležnim okružnim tužilaštvima u Republici Srpskoj krivične prijave protiv 36 direktora javnih zdravstvenih ustanova (bolnice i domovi zdravlja).

Dom zdravlja Modriča - RTRS.tv

Krivične prijave podnesene su zbog osnova sumnje da su imenovani kao odgovorna lica izvršili krivična djela protiv prava po osnovu rada, odnosno utaju poreza i doprinosa koja su utvrđena Krivičnim zakonikom Republike Srpske, navodi se u saopštenju.

U saopštenju Saveza strukovnih sindikata doktora medicine Republike Srpske se navodi da su krivične prijave su podnesene na osnovu ranijih odluka Skupštine i Glavnog odbora Strukovnog sindikata doktora medicine da se prijave svi direktori za koje se utvrdi da u proteklom periodu nisu izvršili svoju zakonsku obavezu uplate pripadajućih poreza i obaveznih doprinosa po osnovu tri i više neto plata, a kako je to Krivičnim zakonikom utvrđeno za navedena krivična djela.

Uz krivične prijave dostavljeni su i potrebni dokazi i obavještenja o dugovanjima javnih zdravstvenih ustanova po osnovu neuplaćenih poreza i obaveznih doprinosa, a prikupljena su i potrebna obavještenja i od Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske, da je Fond izvršio sve obaveze po osnovu do sada zaključenih ugovora o finansiranju navedenih javnih zdravstvenih ustanova, a što dokazuje da su prijavljeni direktori imali na raspolaganju potrebna finansijska sredstva za uplatu poreza i obaveznih doprinosa“, stoji u dopisu medijima.

U skladu sa navedenim, Strukovni sindikat doktora medicine očekuje da će nadležna okružna tužilaštva uzeti u rad navedene krivične prijave i sa njima postupati u skladu sa Zakonom.

Skrećemo pažnju javnosti da je ovaj Sindikat još u julu 2017. godine podnio tri krivične prijave za ista krivična djela i to protiv direktora Univerzitetskog kliničkog centra u Banja Luci i direktora bolnica u Istočnom Sarajevu i Doboju, a za koje do sada od nadležnih tužilaštava nije dobio obavještenja o statusu ovih krivičnih prijava“, piše u obavijesti medijima.

Prema podacima Fonda PIO RS ukupna dugovanja javnih zdravstvenih ustanova, samo po osnovu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje su na dan 31.12.2017. godine iznosila 121.286.475 KM, a bila su veća za 17.852.309 KM u odnosu na dugovanja prema ovom Fondu na dan 31.12.2016.godine, kada su iznosila 103.434.166 KM, prenosi “N1“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh