ODGOVORNOST! - #ostanikuci - #ostanidoma
BiH

“Bike sharing” od sada i u Banja Luci: 30 bicikala na usluzi građanima i turistima

Automatski sistem iznajmljivanja javnih bicikala “BL-bike”, odnosno bike sharing, za sve građane i turiste danas je počeo s radom.

30 bicikala na usluzi građanima i turistima - Nezavisne.com

“Bike sharing” uspostavljen je na lokacijama u centru u Ulici kralja Petra I Karađorđevića, preko puta zgrade Gradske uprave, kod “Aquane”, u Ulici Majke Jugovića kod Studentskog centra “Nikola Tesla” i u parku “Mladen Stojanović” uz dio trotoara Ulice kralja Petra I Karađorđevića.

Uspostavljanjem ovog globalnog sistema sa 30 javnih bicikala, Banja Luka je postala 150. grad u svijetu čiji građani koriste javne bicikle za prevoz.

“Cilj je popularizacija zdravog načina života, da što više koristimo zdrave oblike prevoza, a što manje motorna vozila”, kazao je gradonačelnik Igor Radojičić.

Iznajmljivanje bicikla pola sata u toku dana bit će besplatno, a nakon toga svaki sljedeći započeti sat plaćat će se 1,5 KM. Mjesečna pretplata je pet, a godišnja 20 KM.

Ovaj projekat se poklapa s nekim dugoročnim planovima kada je riječ o saobraćaju u gradu.

“Usvojili smo Nacrt regulacionog plana za centralno prodručje grada, gdje planiramo sklanjanje sa saobraćajnica skoro svih parking prostora i gradnju vertikalnih i podzemnih garaža te više prostora i površina za pješake i građane”, istakao je Radojičić.

Sistem za iznajmljivanje javnih bicikala “Nextbike” formirana je 2005. godine u Njemačkoj.

Sebastijan Slebuh, glavni menadžer kompanije “Nextbike”, rekao je da je njihova vizija da svijet učine naklonjenijim zdravim i ekološki prihvatljivim načinima prevoza.

“Naša kompanija je počela s radom 2005. godine u Njemačkoj, a članstvom u jednom gradu postaje se naš korisnik u cijelom svijetu”, rekao je Slebuh.

Tihomir Dakić iz Centra za životnu sredinu rekao je da će ovaj sistem doprinijeti kretanju građana u gradu, te izrazio uvjerenje da će grad na najbolji način upravljati sistemom, pišu “Nezavisne“.

Registracija

Najprije se mora izvršiti registracija korisnika i to putem interneta, mobilne aplikacije, direktno na terminalu ili dolaskom u prostorije Odjeljenja za saobraćaj i puteve.

Nakon registracije korisniku će biti omogućeno da iznajmi bicikl tako što će izvršiti svoju identifikaciju i unijeti broj bicikla koji je na raspolaganju na terminalu, poslije čega sistem automatski otključava bicikl.

Po završetku vožnje korisnik vraća bicikl na jedan od terminala i sistem automatski vrši obradu i naplatu u zavisnosti od vremena korištenja.

Turistički vozić

Gradonačelnik, Igor Radojičić, rekao je da je upućen javni poziv prevozničkim preduzećima za uspostavljanje prevoza sezonskim turističkim vozićem od Tvornice obuća “Bema” do Banj brda.

“Radi se o vrsti koncesije kojom se dobija linija na ovoj lokaciji na određeni period. Željeli bismo da to bude ekološki prihvatljivo vozilo”, rekao je Radojičić.

Građanska patrola

Radojičić je rekao da bi aplikacija “Građanska patrola” mogla biti dostupna građanima za dvije do tri sedmice.

“Bilo je najavljeno da će ova aplikacija biti dostupna početkom marta. Prije par sedmica promovisana je redizajnirana, nova gradska web-stranica i trenutno se radi instalacija aplikacije “Građanska patrola” na novu stranicu”, rekao je Radojičić.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh