BiH

Predsjednik FBiH – Živko Budimir nakon hapšenja nikoga nije pomilovao!

U proteklih šest mjeseci, od kako je u aprilu ove godine bio uhapšen Živko Budimir, predsjednik FBiH, zbog sumnji u zloupotrebe pri pomilovanjima, nije bilo nijednog pomilovanja osuđenika, potvrdili su u Ministarstvu pravde FBiH i Budimirovom uredu.

No image - Haber.ba


Živko Budmir (Foto: Arhiva)

Predsjednik FBiH je, prema vlastitom priznanju, do tada imao u prosjeku devet pomilovanja mjesečno.

“Nije bilo pomilovanja od događaja u aprilu jer nismo dobijali ništa od Ministarstva pravde FBiH, nismo imali nijedan zahtjev upućen od njih”, rekla je Sandra Radeljak, Budimirova savjetnica za pravna pitanja.

Predsjedniku FBiH zahtjeve za pomilovanja upućuje Komisija za pomilovanja Ministarstva pravde FBiH, čiji je predsjednik Hidajet Halilović takođe uhapšen 26. aprila kada i Budimir.

Radeljakova je kazala da je bilo pomilovanja od početka ove godine do aprila, ali nije mogla reći koliko s obzirom na to da se analiza pomilovanja radi na kraju godine, dok je dodatna okolnost ta što je dokumentacija iz ureda predsjednika izuzeta.

Ni u Ministarstvu pravde FBiH nisu imali ove informacije jer još nisu uradili izvještaj s obzirom na to da je materijal u Tužilaštvu BiH, koje vodi istragu u slučaju pomilovanja.

Ipak, prema dostupnim podacima, Budimir je donio odluke o oko 50 pomilovanja u prvim mjesecima ove godine. Naime, prema ranijim podacima Komisije za pomilovanja, Budimir je od maja 2011. do decembra 2012. godine pomilovao 162 osobe, a po Budimirovim podacima iznesenim ranije u federalnom parlamentu, on je od maja 2011. do aprila 2013. godine donio 218 odluka o pomilovanju.

Nasir Beganović (SBB), predsjedavajući Zakonodavno-pravne komisije Predstavničkog doma, smatra da su izvještaj o pomilovanjima za prošlu godinu, kojim je nezadovoljan jer je nepotpun, i to što Budimir više nije imao pomilovanja nakon aprila ove godine “znak da je loše radio ono što je radio”.

Ismet Osmanović, šef Kluba poslanika SDA, kazao je da to što Budimir nije koristio svoje ovlasti kod pomilovanja od kako je bio uhapšen govori da je on to doživio kao pritisak, ali da treba da se vrati svojim ustavnim i zakonskim ovlastima i da osobe koje ispunjavaju uslove budu u prilici da ostvare pomilovanja.

U prošloj godini Budimir je od ukupnog broja prijedloga za pomilovanje (304) odobrio trećinu ili 105 pomilovanja. Ovaj izvještaj o pomilovanjima u 2012. godini stavljen je na dnevni red sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH koja će biti održana krajem mjeseca.

“To je samo statistički prikaz i izvještaj je neupotrebljiv. On je udar na intelekt poslanika. Ne vidi se ko je pomilovan, na koliko je ta osoba bila osuđena i za koje tačno krivično djelo, ni koliko je odslužila kazne. Pomilovanja su čin milosrđa, ali treba vidjeti da li su bila opravdana. Ne vidi se ni kakvo je bilo mišljenje suda, Komisije za pomilovanja, kazneno-popravnog zavoda. Ove ću kritike uputiti kada bude sjednica Doma”, kazao je Beganović.

Po ovom izvještaju, o kojem će biti vođena rasprava, 48 osuđenika se nakon pomilovanja našlo na slobodi, imajući u vidu da su 23 oslobođena od ostatka kazne, za 21 je zatvorska kazna zamijenjena uslovnom, a u četiri slučaja je brisana presuda. Ostalih 57 osuđenika je djelomično oslobođeno od izvršenja kazne, odnosno smanjena im je kazna. Pomilovanja su odobrena za djela, između ostalog, ubistva (33), zloupotrebe položaja i ovlasti (tri), razbojništva (15), napada na službenu osobu (dva).

Inače, osim Budimira i Halilovića, zbog sumnji u zloupotrebe položaja i primanja mita kod pomilovanja uhapšeni su njegov savjetnik za pitanja branitelja Petar Barišić, te čelnici boračkih udruženja Saud Kulosman i Ivan Jurčević. Oni su pušteni na slobodu prije isteka jednomjesečnog pritvora.

Istražna komisija Parlamenta FBiH, formirana nakon hapšenja Budimira kako bi utvrdila da li je dostojan obavljati funkciju, nije tražila podatke o pomilovanjima u 2013. godini. Nije ih tražila ni Zakonodavno-pravna komisija Predstaničkog doma, koja još nije završila dati joj posao upućivanja u Parlament prijedloga da se pred Ustavnim sudom FBiH pokrene pitanje Budimirove smjene nakon takvog zaključka Istražne komisije.

“Komisija nije završila taj posao jer nema potrebnog broja poslanika koji bi ovo prihvatili”, rekao je Beganović.

(nezavisne)


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh