ODGOVORNOST! - #ostanikuci - #ostanidoma
BiH

Kako spriječiti ubojitu rijeku da odnosi živote: Duž korita Miljacke bit će posađena živa ograda

S obzirom na to da općinske, kantonalne i gradske vlasti do sada nisu pokazale ni minimum interesovanja za izgradnju greda na ubitačnim kaskadama Miljacke, sada je već jasno da adekvatne zaštite od padova u rijeku neće biti ni ovoga ljeta.

Rijeka Miljacka - Doznajemo.com

Oprez roditelja

Tako da djeca koja šetaju i vozaju bicikl i role na Vilsonovom šetalištu i drugim dijelovima obale gdje nema zida moraju biti svaki tren pod budnim okom roditelja.

Kako bi se koliko-toliko spriječila opasnost od padova, radnici preduzeća „Park“ duž obale zasadit će živu ogradu.

“To bi se radilo na obje strane obale i to u općinama Centar i Novo Sarajevo. U Centru je planirana sadnja ukrasnog grmlja od mosta na Čobaniji do Skenderije. Na određenim mjestima bit će zamijenjeno oko 300 komada oštećene i uništene ograde. Također, u toku su i dogovori o mogućnosti postavljanja čvrste, odnosno panelne ograde”, kazala je Aldijana Hamza iz „Parka“.

U Novom Sarajevu radit će se na potezu od zgrade „Elektroprivrede“ do mosta na Dolac-Malti i živa ograda bi trebala biti duga oko 400 metara, kao i u ulici Aleja lipa od mosta „Ars Aevi“ do ulice Hamdije Čemerlića, piše “Avaz“.

Staza za šetnju

“U ovoj općini, na lijevoj obali Miljacke od Dolac-Malte prema Otoci, odnosno do granice s općinom Novi Grad, u planu je također formiranje žive ograde uz stazu za šetnju”, ističe Hamza.

Saradnja sa CZ-om

Kako ističe Hamza, u ovaj projekt bit će uključeni i zaposlenici Službe civilne zaštite Općine Novo Sarajevo. Razlog je taj što projekt sadnje žive ograde uz šetališta na obalama Miljacke ima i zaštitnu svrhu šetača.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh