BiH

Bez struje, vode i posla – U kontejneru dočekuje i ovu zimu!

Emsud Mešić (50) živi u neuslovnom kontejneru ispunjenim vlagom, u neposrednoj blizini gradskog groblja "Humci" u Bihaću.

No image - Haber.ba


Emsud Mešić (Foto: Nezavisne)

U objektu u kojem boravi već godinama, pa tako dočekuje i predstojeću zimu, nema struje ni vode, kao ni sanitarnog čvora, a Mešić nema stalnih izvora prihoda i preživljava isključivo radeći povremeno teške fizičke poslove.

On dodaje kako mu pomažu i dobri ljudi. Ovaj samotnjak kaže kako se nikada nije ženio te da ima mnogobrojnu rodbinu koja je, međutim, kako kaže, potpuno zaboravila na njega.

Mešić kaže kako nije naslijedio nikakvu imovinu te da je napušteni kontejner preuređen za stanovanje jedina njegova kuća.

“Povremeno očistim groblje i ljudi mi udijele milostinju. S tim parama kupim najosnovnije namirnice i tako iz dana u dan. Živim usamljeno, ali sam već navikao na samoću”, govori Mešić.

Dodaje kako mu trenutno najveće probleme stvara dotrajali krov na kontejneru koji prokišnjava, zbog čega je sve više vlage u unutrašnjosti objekta. Najteži period u godini je zima, kada vodi pravu bitku sa hladnoćom.

 “Nabavio sam mali šporet, koji je neispravan, tako da se sve ispuni dimom kada naložim vatru. Sem toga, zidovi kontejnera su tanki pa je u vrijeme velikih hladnoća teško izdržati”, kaže Mešić.

 Prije rata je, dodaje, radio u preduzeću “Šipad Bina”, koje je usljed neuspješnih privatizacija propalo i već godinama ne radi. Iako se nalazi na spisku zaposlenih, Mešić poput ostalih radnika nema zdravstveno ni socijalno osiguranje i prepušten je na milost i nemilost životnim nedaćama.

(nezavisne)


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh