ODGOVORNOST! - #ostanikuci - #ostanidoma
BiH

Ambasada SAD o Dodikovoj najavi da će blokirati “NATO vježbu”

Nakon što je predsjednik RS Milorad Dodik sinoć izjavio da će on okupiti 30.000 ljudi na Manjači kako bi “blokirao vojnu vježbu NATO-a”, zatražili smo komentar od Ambasade SAD u Sarajevu.

Ambasada SAD-a u BiH - N1info.com

“Naše saopštenje za medije dovoljno govori samo za sebe i nemamo ništa dodati o ovoj temi na ono što je navedeno u saopćenju za medije”, kazali su iz Ambasade za “Avaz“.

Iz Ambasade je jučer saopšteno da “neki političari nastavljaju koristiti izmišljenu priču o takozvanoj NATO vježbi, kako bi plašili građane BiH, uprkos našim kontinuiranim naporima da osiguramo tačne i pravovremene informacije o vježbi”

“Kao što smo u više navrata istakli, u sklopu kontinuirane, uske saradnje između BiH i Sjedinjenih Američkih Država u oblasti sigurnosti, Ured za saradnju u oblasti odbrane (ODC) Ambasade SAD i Nacionalna garda Države Merilend trenutno rade s Ministarstvom odbrane BiH i Oružanim snagama BiH kako bi za Predsjedništvo BiH pripremili preporuku za odobrenje bilateralne vježbe Nacionalne garde države Merilend i OSBiH, koja će se održati 2019. godine. Ukoliko se postigne dogovor, ova aktivnost bit će veoma slična prethodnim vježbama koje su provedene širom BiH i regije u sklopu Programa državnog partnerstva u Srbiji, Crnoj Gori, Makedoniji, Hrvatskoj i Sloveniji. Nijedna aktivnost u sklopu ove vježbe neće uključivati upotrebu osiromašenog uranija niti borbene municije. Tokom vježbi ove vrste koristi se municija namijenjena za obuku koja nije štetna za okolinu.

Kao i uvijek, kada su ovakve vježbe u pitanju, usko sarađujemo s relevantnim institucijama kako bismo definirali detalje aktivnosti, što uključuje i ovosedmične sastanke između oficira iz Ureda za saradnju u oblasti odbrane Ambasade SAD, Nacionalne garde Merilend i njihovih kolega iz BiH.

Ova aktivnost dio je dugogodišnje saradnje između Sjedinjenih Američkih Država i Bosne i Hercegovine koja uključuje partnerstvo Nacionalne garde Merilend i Oružanih snaga BiH koje je bilo izuzetno korisno i za BiH i za SAD tokom svih 16 godina postojanja”, saoppteno je iz Ambasade SAD.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh