ODGOVORNOST! - #ostanikuci - #ostanidoma
BiH

Bosanska Gradiška: Barišić samo čamcem može do svojih njiva

Proljetna sjetva na više stotina hektara zemljišta pored Save u bosanskogradiškim selima Orahova, Gašnica, Bistrica, Vrbaška, Bok Jankovac, Mačkovac i Kozinci dovedena je u pitanje.

Josip Barišić - Avaz.ba

Ista briga

I u branjenom i nebranjenom dijelu voda je potopila oranice, tako da je početak sjetve potpuno neizvjestan, piše “Avaz“.

Josip Barišić jedino čamcem može doći do svojih njiva koje su potopljene.

Više od dva metra vode je na mojim parcelama. I ostale moje komšije muči ista briga. Problem je što smo već kupili sjeme duže vegetacije i đubrivo, nadajući se ranoj sjetvi, kako bismo ublažili suše koje su neminovne naljeto. Pogriješio sam jer sam prije dvije sedmice prihranio pšenicu i zob i te parcele su sad potopljene – kaže Barišić.

Sa sjetvom na vrijeme neće otpočeti ni Miodrag Račić. On je na području Doline i Mačkovca uzorao dvadesetak hektara zemlje i planirao posijati kukuruz, suncokret i soju.

Pitanje je kad će se voda povući s oranica i u kakvom će stanju poslije toga biti zemljište. I u branjenom dijelu, gdje su poplavili kanali i gdje je u izobilju podzemne vode, u pitanju je početak sjetve. Najvjerovatnije da ćemo se morati preorijentirati za kasnu sjetvu, koja je uglavnom neisplativa – rekao je Račić.

Dodatna nervoza

Ohrabruje činjenica da nivo Save opada, ali tek dva do tri centimetra na dan, što kod poljoprivrednika stvara dodatnu nervozu.

Poplava u Bosanskoj Gradišci – Avaz.ba


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh