BiH

Nebojša Radmanović – EU nije spremna da "pređe Savu i Dunav"

Predsjednik Izvršnog odbora Glavnog odbora SNSD-a Nebojša Radmanović rekao je danas da promjene Ustava BiH, koja bi omogućila iskorak prema EU, nema zbog sarajevskog političkog kruga koji želi da dobije više nego što je moguće.

No image - Haber.ba


Nebojša Radmanović (Foto: Arhiva)

“Republika Srpska u cjelini gledano na čelu sa SNSD-om je bila potpuno mirna i pokazala želju da se dogovara, želju za kompromisom i rekla ispod čega ne može da ide”, rekao je Radmanović na konferenciji za novinare u Banjaluci.

On je istakao da je dio političkih partija iz Federacije BiH pokazao potpune razlike i nemogućnost dogovora, te da i danas postoje neki drugi prijedlozi, mimo onoga što je dogovarano u Briselu.

“Lično mislim da je žalosno što nismo uspjeli da se dogovorimo za promjenu jedne rečenice u Ustavu BiH, koja bi nam možda omogućila da napravimo iskorak prema EU”, istakao je Radmanović.

On, međutim, nije siguran da bi predstavnici EU obezbijedili BiH “novi iskorak” i u slučaju da je došlo do rješenja pitanja “Sejdić-Finci”.

Kada se analizira posljednji izvještaj Evropske komisije, kaže Radmanović, nije teško zaključiti da sadašnja ekipa u Evropskoj komisiji ne poznaje Balkan u cjelini, a posebno BiH, te da ne pokazuje nikakvu želju za daljim proširenjem EU.

Radmanović je rekao da se postavlja pitanje kada će u BiH i ostalom dijelu Balkana pobijediti evroskeptici.

“Čini mi se da će se pojaviti neke grupe koje će nuditi polovična rješenja, ali u ovom momentu nema napretka BiH prema EU, niti Evropljana prema ovom prostoru”, istakao je Radmanović.

Navodeći da je ovo obostran, a ne jednostran proces, Radmanović je ocijenio da EU nije spremna u ovom momentu da “pređe Savu i Dunav” i da napravi bilo koji korak prema daljem proširenju na Balkan.

(srna)


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh